Куала Лумпур, Малайзия – Хиляди хора се събраха на протест

...
Куала Лумпур, Малайзия – Хиляди хора се събраха на протест
Коментари Харесай

Хиляди се събраха в столицата на Малайзия в подкрепа на палестинците

Куала Лумпур, Малайзия – Хиляди хора се събраха на митинг в малайзийската столица, с цел да изразят взаимност с палестинците на фона на продължаващите бомбардировки на Газа от Израел.

Протестиращите се събраха на площада на независимостта в Куала Лумпур в неделя за митинга, проведен от локалните неправителствени организации Viva Palestina Malaysia (VPM) и MyCare, които проведоха филантропична помощ за палестинците.

Много протестиращи носеха кефия, обичаен палестински шал, и носеха плакати, призоваващи за мир в Палестина и завършек на поддръжката на Съединените щати за израелската войска.

„ Трудно е даже да виждам видеоклиповете, тъй като... не мога да си показва [какво] е да живееш там с бомби на всички места “, сподели Сийкин Самсуддин, 40-годишен ИТ експерт, пред Al Jazeera в рали.

„ Много е тъпо... че през тази епоха, тази мирна епоха за по-голямата част от света, има едно място, където е окупирано и има апартейд. Толкова е тъжно “, сподели тя.

Хюсеин Абузайне, 35-годишен палестински протестиращ, сподели, че фамилията му на Западния бряг е в „ висока степен на подготвеност “ след ескалация на насилието на територията, в това число израелски въздушен удар по джамия, който съгласно военни чиновници е бил употребен като команден център от палестински бойци.

„ Оттук нататък ме кара да се усещам беззащитен или безпомощен до известна степен да видя, че границите на жестокостите към момента могат да продължат да се случват на по-агресивни или рискови стадии “, сподели Абузейне пред Ал Джазира.

„ Но ние вършим каквото можем, с цел да покажем нашата поддръжка и да изпратим нашата обич и грижа към всички, изключително към цивилните на открито. Защото в последна сметка всеки желае да живее спокойно, в естетика с всички в близост. ”

Мирният протест в неделя последва по-конфронтационен митинг в петък пред посолството на Съединени американски щати в Куала Лумпур, по време на който протестиращи се сбиха с полицията. Малайзийският министър-председател Ануар Ибрахим гласно поддържа палестинската идея и осъди бомбардировките на Израел над Газа, които съгласно палестински чиновници са умъртвили към 4400 души. „ Нямам никакъв избор, защото има убийства на дребни деца и дами “, сподели Ануар пред кореспонденти в събота, до момента в който приключваше пътуването си до Саудитска Арабия. Миналата седмица Ануар разгласи, че Малайзия ще подари 100 милиона рингита (21 милиона долара) под формата на филантропична помощ за Газа.

Малайзия, където към 60 % от популацията е мюсюлманско, не поддържа дипломатически връзки с Израел и се застъпва за двудържавно решение на израелско-палестинския спор.

Куала Лумпур има дългогодишни връзки с Хамас, палестинската формация, която ръководи Газа, която Съединени американски щати и други западни страни дефинираха като „ терористична “ организация.

Стоейки пред Площада на независимостта в Куала Лумпур, IT експертът Самсуддин се оплака, че палестинците се възприемат като „ потисници, а не като жертви “ от Запада.

„ Мисля, че би трябвало да подкрепим палестинците, които са били потискани в продължение на доста, доста дълги години, съвсем 50 години “, сподели тя. „ Ние като хора групово, като сестри и братя, би трябвало да се поддържаме взаимно. “

Абузайне сподели, че е благополучен да види, че отношението към палестинците се усъвършенства по света, въпреки и постепенно.

„ [Международният отговор е] ненапълно поляризиран сега “, сподели той.

„ И това демонстрира, че има доста възходяща осведоменост към поддръжката на палестинската идея и най-сетне да се даде обективен дял внимание на това, за което палестинците пледираха от 1948 година насам, а точно обективен стандарт на живот и тъждество. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР