КТ „Подкрепа“ определят като справедливи исканията на работещите в Здравната

...
КТ „Подкрепа“ определят като справедливи исканията на работещите в Здравната
Коментари Харесай

Живка Георгиева: Цинично е да разпределяш милиони при заплата 1000 лева

КТ „ Подкрепа “ дефинират като обективни настояванията на работещите в Здравната каса в Русе

Едночасова предупредителна стачка в Здравната каса в Русе спря работата на чиновниците. От 10 до 11 часа те не обслужваха клиенти, а се събраха, с цел да заявят своите претенции като част от националния митинг на работещите в здравните каси в страната за нарастване на заплатите и разпределяне на спомагателен щат от общо 200 души, предава.

Мирослава Борисова показа, че е извънредно обидно за всеки един работещ в Здравната каса, с експертен и дълготраен опит зад тила си, да се изяснява, че нарастването на заплатите би трябвало да бъде за сметка на преструктуриране.

„ Всеки един чиновник на РЗОК-Русе е скъп за РЗОК-Русе, както и за всяко едно РЗОК. Какво значи това – да получаваме по-високи заплати за сметка на преструктуриране, да си тръгне един чиновник и неговата заплата да бъде преразпределена за останалите чиновници? Изключително несериозно и извънредно обидно от страна на страната в лицето на Министерството на финансите да застане с такова пояснение за нашите претенции “, съобщи тя.

Работещите в Здравната каса нямат никаква изясненост каква тъкмо промяна ще бъде осъществена.

„ Откакто аз работя в тази каса, извънредно годишно се усилва като размер работата по РЗОК-та и по НЗОК. Сега от 1 юли се трансферират и помощните средства на инвалиди, това е в допълнение утежняване на нашата работа. Искаме да знаем ние съответно какво следва оттук насетне – дали ще има спомагателни хора, дали ще ни бъдат увеличени заплатите и дали това ще се случи на база на структуриране и преструктуриране, което те приказват – дано да излязат гласно и да ни кажат “, сподели още Мирослава Борисова.

Живка Георгиева, която е шеф отдел „ Контрол “ с 20 години стаж в системата, е безапелационна, че са подготвени да стигнат до дъно и да забавят заплащанията на изпълнителите – лекари, аптеки, лечебни заведения. Прехвърлянето на нови отговорности от общественото министерство към здравната каса за култивиране на помощните средства на хората с увреждания изисква да се провиснал спомагателни бройки.

„ По време на коронавирус всички спомагателни заплащания, които бяха в здравната система, минаха през здравна каса, а не през Министерство на здравеопазването. Всичко това ние го обработихме със същия състав, с който работим и сега. Колегите остават изключително от време на време след работа, сега също за преподписването на анексите и с цел да се обработят и спомагателните заплащания със задна дата на лекарите. В РЗОК-Русе работят 54 индивида, това е за цялата област, обработваме над 450 контракта. Колегите всеки месец се подписват на хиляди и на милиони и да се прибира един инспектор с 1000 лева най-после на месеца е, меко казано, цинично от него да се желае да управлява милиони. Да не приказваме, че работата е конфликтна, с лекари, с пациенти, има си проблеми в системата, наслагвани с години “, разяснява Живка Георгиева. Отделно не всички са получили 30 % като работещи на първа линия.

От районния съюз на КТ „ Подкрепа “ застават зад настояванията на работещите в Здравната каса в Русе и ги дефинират като обективни.

„ Управителят на НЗОК е изготвил е един добър план, който възлиза на 7,7 млн.лв. за Здравната каса, само че има хора от държавната квота на Надзорния съвет, които не са съгласни с това нарастване и се доближи до 4 млн.лв.одобрен подобен за Здравната каса. Оказва се, че Здравната каса в България работи с близо 7 млрд.лв. и тези хора би трябвало да получават съответни хонорари, с цел да бъдат и те съответни по отношение на парите, които ръководят “, сподели ръководителят на районен съд на КТ „ Подкрепа “-Русе Кирил Черкезов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР