/КРОСС/ Ако няма прелом в отношението към културата ще се

...
/КРОСС/ Ако няма прелом в отношението към културата ще се
Коментари Харесай

Проф. Захари Захариев: Трудно е да се говори за култура във време на безкултурие

/КРОСС / Ако няма поврат в отношението към културата ще се стигне до поглъщане на България

„ В днешно време културата в България, в отношението на ръководещите е сведена, до функционалността на един апендикс в българската политика. Тя се употребява ловко, като „ разкрасително средство ", когато е нужно, с цел да се показват тези, които назовават себе си българска политическа класа и когато би трябвало да се заиграе с възприятието на българите за национална принадлежност и еднаквост. " Това сподели проф. Захари Захариев, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия, на откриването на полемика с български интелектуалци на тематика " Леви политики за един нов културен небосвод " която се организира през вчерашния ден в Българска телеграфна агенция. Тя бе проведена от основателите на „ Платформа за либерален социализъм ".

„ Трудно е да се приказва за просвета във време на безкултурие. Когато приказваме за неналичието на просвета не го свеждаме чисто до естетическите измерения на нашата битност, нито доникъде, която образува новите генерации в България, нито до политическото малокортурие, което е определящо за политическия живот на България ", добави проф. Захариев. Той изясни, че е значимо да се приказва за нуждата от един нов небосвод, тъй като без извеждането на културата пред скоби по значителност в публичния живот и политика, България мъчно може да устои на времето и на бурните цивилизационни промени, които текат към нас, изключително през последните три, четири десетилетия.

Проф. Захариев изясни на срещата, че препоръчаната Платформа е опит да се очертаят съществени проблеми. „ Става дума за ориентири и проблеми, а не за приключени решения по всеки един от тях. Решихме да стартираме разговор с разнообразни кръгове от българското общество, с представителите на художествено-творческата интелигенция, на дейците на културата ", изясни той. По думите му, това е дан, във връзка с хората, които са хранители на българската психика и нематериалност.

„ То е разследване от убеждението ни, че в случай че не се стигне до поврат в тази сфера, и не се очертаят нови ориентири след времето на безкултурие и малокултурие, може да настъпи ново положение на България. Ние сме действително застрашени, че нещата с потъването се отнасят до България като цяло ", безапелационен беше проф. Захариев. Той изясни, че точно затова на полемиката са били поканени изявени представители на българската нематериалност, за конструктивен разговор и да се стигне до поврат в актуалната наклонност на нравствен крах.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР