Кризисният щаб по енергетика в Министерски съвет обсъжда възможността за

...
Кризисният щаб по енергетика в Министерски съвет обсъжда възможността за
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати: Трябват комплексни доставки на природен газ


Кризисният щаб по енергетика в Министерски съвет разисква опцията за спомагателни доставки на природен газ - от интерконектора с Гърция, азербайджански газ и страната да обезпечи природен газ на налични цени от октомври до края на отоплителния сезон. Това разяснява Добри Митрев, ръководител на БСК , пред БТВ. От думите му стана ясно, че е имало диалози с всички компании, а държавното управление не е закупило нито един слот от май до август месец

" С дипломатически диалози е контрактуван танкерът, който ще дойде ", уточни още Митрев.

Стефан Димитров, изпълнителен шеф на " Неохим " АД разяснява, че цената от танкерите е съдбовна за бизнеса и " това са цени, които не са се случвали в България " - 500 лева на мегаватчаса. Той изясни, че по време на срещата през вчерашния ден със синдикатите са направени първите стъпки и стратегии, с цел да се откри механизъм за опазване на работните места .

" При тези цени бизнесът е подложен в неравнопоставено отношение - за тока има обезщетения, а за природния газ няма ", разясни Димитров. За него - би трябвало да се направи разбор на цената при прилагане на азерски газ, също да се даде поддръжка за " Булгаргаз ".

" Държавата ще би трябвало да избира дали бизнесът да употребява газ или учебните заведения и детските градини. Газ ще има, само че на доста висока цена ", сподели Димитров и изясни, че през вчерашния ден кметът на Самоков декларирал, че при високата цена на природния газ мъчно ще има отопление за детски градини.

Антон Иванов, консултант на КНСБ по газови въпроси, добави, че по време на срещата е обсъждано да има дълготраен микс за импорт на газ, който може да обезпечи цената да е уравновесена и да има търпимост. За възможни договаряния с " Газпром " той счита, че доставката на газ се дефинира по формула - " през днешния ден една, на следващия ден - друга ". " Но за България е значимо да има комплекс от доставки и проект за работа, с цел да се прекара зимата ", заключи Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР