Кризата в Нигер увеличава опасността за милиони деца, казва ООН

...
Кризата в Нигер, чийто президент беше свален на 26 юли,
Коментари Харесай

Кризата в Нигер, чийто президент беше свален на 26 юли, засилва рисковете за милиони уязвими младежи, каза детският фонд на ООН.

„Сегашната ситуация поражда голяма загриженост и добавя тежко бреме към и без това ужасната хуманитарна среда“, каза в изявление Стефано Сави, представител на УНИЦЕФ в Нигер.

„В момента повече от два милиона деца са били засегнати от кризата и отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ."

Дори преди последната нестабилност, около 1,5 милиона деца под петгодишна възраст се прогнозираха да бъдат недохранени през 2023 г., каза той в изявление от събота.

Без излаз на море държава Сахел се нарежда сред най-бурните и най-бедните страни в света, често класирани в дъното на индекса на човешкото развитие на ООН, еталон за просперитет.

Демократично избраният президент на страната, Мохамед Базум, беше свален на юли 26, което предизвика световно осъждане, както и търговски санкции от съседите на Нигер.

УНИЦЕФ каза, че продължава да предоставя подкрепа, но се сблъсква с нарастващи препятствия.

Беше притеснен от загубата на електричество, което беше от решаващо значение за запазването на детските ваксини и други основни неща са охладени.

Той също така изрази загриженост за 21 контейнера с „животоспасяващи консумативи“, които според него са били блокирани на границата в Бенин и бенинското пристанище Котону. Други 29 контейнера за Нигер в момента са в морето с спешна храна и спринцовки.

„УНИЦЕФ призовава спешно всички страни в кризата да гарантират, че хуманитарните работници и провизиите безопасно достигат до най-уязвимите деца и семейства, където има спешна нужда“, казаха Savo.

„Ние също така настояваме критичните хуманитарни програми да бъдат защитени от въздействието на санкциите и съкращенията на финансирането.“

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР