Кризата в Каталуния може да се отрази негативно на испанската

...
Кризата в Каталуния може да се отрази негативно на испанската
Коментари Харесай

Каталунската криза може да срине икономическия ръст на Испания


Кризата в Каталуния може да се отрази отрицателно на испанската стопанска система. Ако разговорът с районните управляващи не даде резултат, Мадрид ще би трябвало да понижи икономическите прогнози за 2018 година

През юли Испания разгласи планиран напредък от 2,6% за идната година.
Макар че Пучдемон анулира влизането в действие на каталунската декларация за самостоятелност с претекста за повече време за договаряния с Мадрид, централната власт му даде 5 дни до 19 октомври, с цел да се откаже напълно от желаното разединение.

Събитията имат отражение и върху бизнес средата в самостоятелния район, който дава отговор за една пета от испанския Брутният вътрешен продукт, като съществуват терзания, че удължаването на рецесията може да се отрази отрицателно на националната стопанска система. До момента десетки компании реалокираха централите си отвън Каталуния, а рейтингови организации като „ Standard and Poor`s “ и „ Fitch “ обявиха, че обмислят намаление на кредитния рейтинг на района, съобщи БГНЕС.

„ Случващото се в Каталуния заплашва икономическото възобновяване. Инвестициите понижиха с 10% в Каталуния, макар че за останала Испания те се усилиха с 3% “, уточни още испанският вицепремиер и министър по териториалното ръководство Сорая Саенс де Сантамария. По думите й туристическите записвания за Барселона са намалели с 20-30 %.
В момента Испанската централна банка поддържа прогнози за напредък от 2,5% за 2018 година и 2,2% за 2019 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР