Кризата с водния режим няма как да завърши скоро. Има

...
Кризата с водния режим няма как да завърши скоро. Има
Коментари Харесай

Харалан Александров: Кризата с водния режим няма да завърши скоро

Кризата с водния режим няма по какъв начин да приключи скоро . Има две ясно обрисувани тактика - на опозицията - да каже: " по този начин ръководят те ", и на ръководството, което се пробва да я потуши и търсене на провинен - да посочат с пръст някого и да кажат: " ето, той е отговорен ". Това е сюжетът, няма по какъв начин да не тревожи хората. Това е дълготраен проблем.

Това съобщи пред Българска национална телевизия общественият антрополог Харалан Александров , който дружно със социолога Кольо Колев разясниха рецесията в Перник.
 Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се трансформира в национална
Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се трансформира в национална

Следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, положението на язовир " Камчия " за Варна и Бургас

Според Кольо Колев отговорността е на администрацията, и на политиците . " Кметицата си назначила кумеца за началник на ВиК, той източил язовира . Началникът на ВиК не нае, не знае и Министерство на околната среда и водите. Какво значи да реагираш на време, когато има 100-хиляден град, който ще остане на изсъхнало. И в една несуха година да оставяш града на изсъхнало ", запита реторично социологът.

По думите му, би трябвало да се търси наказателната отговорност . За ВиК дават отговор и Министерство на регионалното развитие, които са били осведомени.
 Петя Аврамова не е разпитана за водната рецесия в Перник
Петя Аврамова не е разпитана за водната рецесия в Перник

Премиерът щял да вземе решение за отговорността

Три месеца преди началото на рецесията районният министър Петя Аврамова обявяви в Народното събрание, че в язовира има 10 млн. куб. м вода, а се оказва, че са три пъти по-малко. Съмнявам се, че ще има връзка сред вота на съмнение и оставки , добави Колев.

Според него вотът на съмнение консолидира ръководещите . Вотът на съмнение ще служи като политически отдушник да се изпари напрежението от публичното неодобрение, счита Колев.
 Избраха нов краткотраен шеф на ВиК-Перник
Избраха нов краткотраен шеф на ВиК-Перник

Борислав Иванов е работил 5 години във ВиК-Перник

По думите на Харалан Александров е значимо да се разбере по какъв начин е допустимо комбинацията от изборна слепота към живота, безконтролно отношение към действителността , да се случва пред очите на цялото общество. Той напомни къде е било ориентирано публичното мнение през последните месеци - имаше спрян закон за общественото подкрепяне, говореше се за джендърство. Александров счита, че има просвета на безнаказаност, в която се докарваме до рецесия.

Това е спешен модел на действие, той е заложен в тази просвета. Имаме рецесия за ръководство на модела за рецесия, разясни общественият антрополог. Той напомни, че има технология за ранно предупреждаване - когато се знае, че се задава рецесия и какви ограничения се взимат.

На въпрос очаквате ли земетресения във властта , социологът Кольо Колев съобщи, че зимата още веднъж е сложна, поради невъзможността да предвидиш, да нагласиш нещата по този начин, че да станат. Причината, с изключение на некомпетентността, идва и от това, че не е предвиждаш, не мислиш в вероятност.

" Дали ще има земетресения - те към този момент са налице. Ясно е, че ще има жертвоприношения ", изясни Колев.

За Харалан Александров, в случай че се абстрахираме от страданията на хората, това е златен късмет (за смяна на модела влизане от рецесия в рецесия - б.р.) и такава рецесия да бъде укрепена.

Според него вотът на съмнение също е реактивна политика. Не можем да догонваме живот, належащо е да го разбираме, осмисляме, предвиждаме, безапелационен е Александров.

На репликата на Колев, че министър председателят Борисов е подготвен да хвърли всички в огъня, с цел да оцелее, сподели Харалан Александров отговори, че това не е единствено комплекс за оцеляване.

Според Кольо Колев няма резултати (от подхванатите ограничения - б.р.), в случай че Господ не ги даде. Ако в границите на 1-2 месеца не пристигна водата, ще стане ужасно , предвижда той, на което Александов даде образец с жилищния блок " Кармен " в ромската част на Казанлък.

" Перничани се държат изненадващо зрял о, подготвени да поддържат работещата част от администрацията. Не се държат като гневна навалица, което прелестно ме изненадва ", добави Харалан Александров.

Припомняме, че бедствено състояние на територията на Перник бе оповестено на 21 декември 2019 година, откакто воден режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 година Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров е безапелационен, че виновност носят ръководещите и сигнали за заплаха е имало още при започване на годината. Кризата коства постовете както на регионалния шеф Ирена Соколова, по този начин и на шефа на ВиК Перник.

Според заключението от инспекцията на Районната прокуратура има данни за занемареност, по тази причина и производството бе трансферирано към Специализираната прокурата, защото касае закононарушения по работа (безстопанственост) по отношение на длъжностни лица от висок сан - тогава се визираха минстрите на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие.

На 09 януари 2020 година имаше спецакция в постройката на Министерство на околната среда и водите. Претърсен е и дома на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе задържан с мярка за задържане за 24 часа, след извършената през вчерашния ден интервенция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са били конфискувани документи.

Днес, 10 януари 2020 година, министър Димов подаде оставка. Той остава в ареста за в този момент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР