Кризата с недостига на лекарства касае целия ЕС, не само

...
Кризата с недостига на лекарства касае целия ЕС, не само
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Кризата с недостига на лекарства е в целия ЕС, не само в България


Кризата с дефицита на медикаменти касае целия Европейски Съюз, освен България. Има фактори, които са отвън властта на страната да реагира, като да вземем за пример въпросът с индустриалните мощности в Китай и Индия поради ковид. Тук приказваме и за цените, които са главен движещ фактор, защото нашите цени на медикаментите са едни от най-ниските в Европейски Съюз. Това съобщи съветника на здравния министър Аркади Шарков по тематиката с дефицита на лекарствени артикули в аптечната мрежа у нас.

Той акцентира, че с помощта на положителната връзка с търговците на едро и производителите към този момент е обезпечен спомагателен импорт на антибиотици.

Съветникът на здравния министър употребява ефира, с цел да моли фармацевтите да се преценяват с количествата лекарства, които са предписали на пациентите лекуващите им лекари, тъй като е имало случаи да се дават повече количества от обещано лекарство от предписаните по рецепта.

Друг проблем, заради който се получава дефицитът на лекарства в страната, е, че някои артикули за един вид болести се предписват и се употребяват за различен вид болести, изясни още Шарков.

В умозаключение осведоми, че се приготвят законодателни промени и изрази вяра в близкото бъдеще да има постоянно държавно управление, което да ги гласоподава и одобри, с цел да се реши въпросът с недостига на лекарства у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР