Кризата с Ковид-19 ясно показа на целия свят, че праволинейните

...
Кризата с Ковид-19 ясно показа на целия свят, че праволинейните
Коментари Харесай

Д-р Румен Петков: Модернизацията по китайски изисква не догматизъм, а гъвкавост и учене от опита

Кризата с Ковид-19 ясно сподели на целия свят, че праволинейните политики не са съответни. Ето за какво в някои страни като Съединени американски щати, да вземем за пример, имаше рекорден брой смъртни случаи. Обратното, тези, които организираха гъвкава политика, основаваща се на ситуационните данни на статистиката и науката, съумяха да реализират впечатляващи резултати в битката за запазване на човешкия живот и стопанската система. Такъв образец беше Китай точно. Цялото това нещо ясно показва, че както сподели китайският министър председател Ли Къцян, когато модернизацията се случва в страна с голямо население, тя би трябвало " постоянно да мисли за проблемите, да прави решения и да се оправя с нея въз основата на националните условия.... да упорства за напредък, до момента в който поддържа стабилността, приема метод малко по малко и да напредва поредно ".

Борбата с Ковид и модернизацията на китайската здравна система са просто един образец за гъвкавия метод на китайските управляващи. Но тази еластичност и ситуативност съществува в цялостната модернизационна политика на Китай. Китайското държавно управление акцентира, че ще усили напъните си за поощряване на модернизацията по китайски и ще продължи да се придържа към концепцията за напредък, който се развива редом с поддържането на непоклатимост.

Тъй като концепцията е да се доближи повсеместен разцвет, модернизацията в китайски жанр се придържа към чуване на проблемите и тежненията на китайските жители. Тя се концентрира върху насърчаването на обществената правдивост и тъждество, а не просто върху облагите. Ето това е разликата сред модернизацията, осъществявана от китайското държавно управление и модернизацията, която правят западните корпорации и държавни управления. В единия случай се търси резултат, който да докара до тъждество сред хората, обществена правдивост и премахване на бедността като най-страшен недостатък на обществата. В другия случай се търси облага непременно, даже когато това компрометира основни неща като човешкото опазване на здравето или околната среда и екологията.

Модернизацията в китайски жанр е експанзивна и поредна, само че в това време не е догматична и се поучава от опита, уроците, грешките и поуките, пренастройвайки политиките, които китайската страна организира, с цел да се доближи гоненият резултат. И той се доближава. Китай освен че се трансформира в най-големия международен производител, пазар и втора стопанска система в света, само че и превъзмогна всеобщата беднотия, сътвори най-голямата междинна класа на планетата и осъществя колосални планове по целия свят. 

Политиката за рационализация по китайски, за която приказва държавното управление отпред със Си Дзинпин, се концентрира върху непрекъснатото увеличение на стандарта на живот, поощряване на справедливостта, качеството на публичните услуги и подобряването на човешкия живот и положението на страната и нейната инфраструктура, опазване на здравето, услуги и така нататък През последните няколко години китайското държавно управление, употребявайки гъвкави подходи, даде късмет на народа си да усили приходите си по многочислени канали, увеличавайки приходите, както на междинната класа, по този начин и на хората с по-ниски приходи от междинното. 

Бяха увеличени държавните разноски за по-изостаналите райони, териториите, където има централизация на етнически малцинства и граничните зони. Модернизацията по китайски насърчи и приложи тактика за ревитализацията на селските региони (от която в България можем да се поучим), повдигна качеството на образованието и потенциала на здравната система (особено на фона на Ковид проблемите). 

С други думи, модернизацията в китайски жанр се трансформира във всеобхватна и сложна система от гъвкави политики, които разрешиха да се изведат стотици милиони китайци от бедността, да се резервира стопанската система по време на Ковид и да се разрешат доста от проблемите на пренаселените китайски градове. 

Хубавото на модернизацията в китайски жанр най-много е, че тя предизвиква икономическото развиване, само че също по този начин " развива напреднала социалистическа просвета, ускорява образованието в идеалите и вярванията и предава китайската цивилизация от потомство на потомство ". С други думи, прави се рационализация не за сметка на духовните полезности на китайския народ и хилядолетните му обичаи, а посредством и за тях! Това е огромна разлика с ситуацията в Европа и Съединени американски щати, където под благовидния предлог за рационализация, се унищожават национални идентичности, култури и най-базовите човешки идеали, в името на псевдо-ценности и обществени опити, които стряскат всяко крепко общество.

Тоест китайците демонстрират, че модернизацията не е единствено инкасиране на облаги, а и освен това - основаване и доразвиване на материалната и духовна просвета на една нация. Модернизацията в китайски жанр води до развиване на културни планове, градежа на библиотеки, музеи, галерии, възстановяване на образованието и поощряване на културното съзнание на китайските жители. 

Модернизацията в китайски жанр се концентрира и на един от бичовете в ХХI век, а точно проблемите с околната среда. Китайската рационализация се придържа към устойчивото развиване и приоритизирането на околната среда, както и отбрана на природата, застрашените типове и впрочем. През последните няколко години, в границите на тези политики, Китай реализира колосални триумфи в региона на контрола върху замърсяването на въздуха и водите, както и консервирането на животинските типове, да вземем за пример. Още по-важното, счита се, че страната е на път да реализира въглеродна индиферентност доста по-рано, в сравнение с се плануваше. Докато в Европа постоянно се приказва за зелен преход, само че няма кой знае какви забележими резултати, като се изключи че се унищожава енергетиката на Европейски Съюз, то в Китай делът на възобновимите енергийни източници се повишава непрестанно. 

Като част от модернизацията в китайски жанр, китайските управляващи предизвикват чистото и дейно утилизиране на въглищната и научните разработки в областта на енергетиката, които да оказват помощ за същински зелен преход, а също построяването на изцяло нова енергийна система. 

В рамките на модернизацията в китайски жанр не е пропусната и интернационалната политика. В нея видяхме същински революционен нов жанр – геополитика, учредена на насърчаването на взаимоизгодни контракти, печеливши за всички резултати и сдобряване сред враждуващите страни. Модернизация на остарялата интернационална система от Студената война, беше когато Китай предложи проект за мир в Украйна, или пък когато Китай съумя да сдобри Иран и Саудитска Арабия за първи път от 40 години. На фона на безкрайните ескалации и " въздържане " от страна на Съединени американски щати, държавното управление на Китай отговори със тактика на " отваряне и поощряване на промените и развиването ". Там където Съединени американски щати преследват хегемонизъм и протекционистки политики, Китай насърчи свободната търговия и интернационалното съдействие. Китайските модернизационни начинания, опит и триумфи бяха споделени освен с китайския народ, само че и с целия свят, изключително в границите на крупния план " Един пояс, Един път ", в който бяха основани вложения в инфраструктурата за десетки милиарди в цяла Евразия и освен.

Модернизацията в китайски жанр сега наподобява напредва с тази скорост, с която китайските управляващи плануват, като модернизира китайското общество, само че не и за сметка на публичната кохезия и обществена непоклатимост - значим урок за всички. Това точно води страната по пътя на ново " китайско знамение " и може би даже на " китайски век ", които да дадат положителен образец за рационализация на целия свят.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР