Кризата с коронавируса трябва да ни научи още повече да

...
Кризата с коронавируса трябва да ни научи още повече да
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Европа ще излезе по-силна от кризата с коронавируса

Кризата с ковид би трябвало да ни научи още повече да си оказваме помощ един на различен, да бъдем дружелюбни и солидарни, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„ Със сигурност тази рецесия ще промени света. По природа съм оптимист и доста се надявам, че Европа ще излезе от нея по-силна “, добави Захариева.

Само за последния месец Министерство на външните работи е помогнало на 2300 наши сънародници да се завърнат в родината - туристи и българи, работещи зад граница. Вицепремиерът още веднъж акцентира, че в тази невиждана обстановка всеки самичък носи отговорност за подхванато пътешестване, отговорност, както пред себе си, по този начин и към околните и обществото. „ Ние не можем да спрем хората да търсят прехранване в чужбина, само че в това време не можем и да им спомагаме “, означи министърът на външните работи.

Към момента в задграничните ни представителства са се записали 1126 български жители, 392 души чакат да отпътуват към България. Броят им обаче се трансформира ежедневно.

Един от най-интересните случаи, за които описа Захариева, е по какъв начин са помогнали на глухоняма българка да се завърне от Израел у нас. Заради спрените полети се наложило дамата да пътува с полет за Минск, оттова за Париж, и след това за София. А Посолството ни в Тел Авив съумяло да спомага за съвсем двойно понижение на цената на билета.

„ Коронавирус 19 се оказа най-голямата опасност за световната стопанска система след финансовата рецесия преди 12 години. Международният валутен фонд даже предвижда, че международната стопанска система през 2020 година ще се свие с 3 %, което - в случай че стане по този начин, ще бъде най-големият спад от Голямата меланхолия преди 100 години насам. Затова разбирам страните, които се пробват да запазят стопанските си браншове в тези условия, изключително селското стопанство. България в този момент е в същата позиция, както и да вземем за пример Австрия, Англия, Франция, Германия ”, разясни Захариева.

С цел да улесни пребиваването на сънародниците ни зад граница и завръщането им у нас българското външно министерство е помолило страните, с които поддържаме дипломатически връзки, по изключение да позволяват на българските жители да се прибират в България, даже в случай че документите им за идентичност са изтекли сред 13 март и 31 октомври 2020 година България от своя страна реципрочно ще пропуща техните жители с изтекли документи.

„ Към момента 17 страни са удостоверили, че в изискванията на пандемията от ковид ще признават и пропущат на излизане от територията им български жители с изтекли персонални документи - Австрия, Англия, Германия, Грузия, Гърция, Ирландия, Катар, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия, Черна гора и Унгария. Други 6 страни все още признават със специфични условия или със специфични периоди изтекли български персонални документи - Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия ”, разясни външният ни министър.

Тя регистрира, че с помощта на европейската взаимност България е съумяла да върне част от своите жители от чужбина посредством общоевропейски полети.

По думите й, „ зелените коридори “, по които се движат товарните камиони, пренасящи храна, медикаменти и артикули от първа нужда, работят добре.

И напомни, че Европейска комисия към този момент разгласи пакет от стопански ограничения за общо 2,7 трлн. евро, в които влизат ограничения за краткотрайна претовареност по време на пандемията, тласъци и държавни помощи, признати от държавите-членки. Освен това Еврокомисията разблокира и 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически вложения, които ще му разрешат да дава специфични гаранции, с цел да подтиква банките и други заемодатели да дават ликвидност на най-малко 100 000 европейски дребни и междинни предприятия и дребни сдружения, наранени от икономическите последствия от пандемията от ковид.

„ Сега е моментът да покажем взаимност. По тази причина ние отправихме предложение до всички страни членки от Европейски Съюз да употребяват безусловно гратис българското мобилното приложение ViruSafe, което дава отговор изцяло на насоките на Европейска комисия и на всички условия за обработка на персоналните данни. Категорично би трябвало да има едно общо приложение за коноравируса за Европейски Съюз, вместо всяка страна да се пробва да вкарва лична система “, безапелационна е Захариева.

Тя изрази вяра, че след тази рецесия освен Европа, а и целият свят ще излезе от нея по-обединен. „ Обединихме напъните си в стопанската система, превоза, търговията, опазването на здравето. Демонстрирахме силата на общността, което ни сплоти и потвърди водачеството на Европа в обстановка на международна рецесия “, сподели още Екатерина Захариева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР