Кризата ни поставя в ситуация да вземем решения с дългосрочен

...
Кризата ни поставя в ситуация да вземем решения с дългосрочен
Коментари Харесай

Президентът Радев: България става все по-голям енергиен фактор в ЕС


Кризата ни слага в обстановка да вземем решения с дълготраен небосвод. Затова е потребност тактика. Не в границите на дни да се вземат решения, не да се чудим с какъв брой % да понижаваме излъчванията, не да се чудим за батериите – по кое време, къде, какъв брой, 100 пъти да пускаме и стопираме плана за нуклеарни мощности. Трябва един път вечно да се вземе решение. Тези решения са закъснели. Това съобщи президентът на кръгла маса на тематика " Българската енергетика-Стратегия 2023-2053 ".

" Искам да подчертая какво може да се реализира за пет месеца в този бранш, в случай че се съблюдава последователност, работи се увереност и има единение от политическата воля на най-високо равнище, министерства, институции, целия бранш. Само за няколко месеца се пусна дълго чакания интерконектор с Гърция. Имаме към този момент контракт за диверсификация на нуклеарното гориво – дори не един, а два ", продължи той.

" Постигнаха се други значими цели – съглашението с Турция с „ Боташ “ - това е съглашение за запазен потенциал и свободен достъп до газопроводната мрежа на нашата съседка. Всеки терминал за полутечен газ в Европа е извънредно значим. Трябва да се употребява по най-хубавия метод ", сподели още президентът.

По думите му България към този момент се трансформира във все по-голям енергиен фактор на Балканите и Европейски Съюз.

" Перспективите са доста. Много са пътищата, по които може да се тръгне, само че финансите са лимитирани ", добави още той.

 

 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР