Критично е състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България, а

...
Критично е състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България, а
Коментари Харесай

Пшеничните посеви са в критично състояние заради сушата

Критично е положението на пшеничните посеви в Североизточна България, а повода е продължителното засушаване. Цитирани от " Нова телевизия ", зърнопроизводителите настояват, че добивите падат с всеки ден, в който няма превалявания.

1 300 000 декара с хлебната просвета са засети тази година в житницата на България – област Добрич. В момента се правят обследвания на площите, а за обстановката е осведомено Министерството на земеделието. „ Всеки ден губим рандеман. Докъде ще продължи загубата и на какъв брой кг ще се спрем още е рано да се каже, от позиция на това, че не знаем по кое време ще падне дъжд. Възможно е добивите да са нулеви, да са 100 кг “, разяснява пред " Нова телевизия " Петър Петров, зърнопроизводител.

Част от земеделските производители към този момент обмислят разораване на полетата с пшеница, където има 100% загуби. „ Редукцията ще е огромна – всичко е на шанс: в случай че завали, на някои места ще се възстановят, няма да е без нищо, на някои места ще е без нищо. Аз мога да ви заведа на полета, където мирише към този момент на силаж “, сподели Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР