Кристина Белчева – маестрата на шлагерите, която неотменно е до

...
Кристина Белчева – маестрата на шлагерите, която неотменно е до
Коментари Харесай

Кристина Белчева се завръща в театъра

Кристина Белчева – маестрата на шлагерите, която неотменно е до брачна половинка си Михаил Белчев и в живота, и в музиката, се завръща в драмата. Актрисата – ученичка на именития професор Филип Филипов, ще изгрее като Еда в „ Пеперуди, пеперуди “ на 19 и 20 октомври в Нов спектакъл НДК. Прочутата пиеса на Алдо Николай този път е във версия на Николай Априлов. „ Еда е жена с бурно минало, която живее в своя фиктивен свят. Сред поредност от трагични и комични обстановки тя попада очи в очи със мистериозен млад мъж, а тази среща води до голяма изненада и непредвидени обрати. Аз съм безспорна късметлийка – това е изключителна роля, за каквато може единствено да се мечтае и от време на време остава недостижима “, разяснява Кристина Белчева. Ники Априлов, с който се познават от дълго време и работят дружно за фамозните концертите на Белчеви в НДК, от години пази Еда за Кристина. Не една и две нейни колежки във времето желаят да влязат в костюмите на екстравагантната дама, само че Априлов е безапелационен – или Белчева, или никоя друга.

Кристина е щастлива и от различен факт, който ненапълно звучи в таен подтекст – тя като че ли усеща духовното застъпничество на Таня Масалитинова, която играе Еда в „ 199 “ с голям триумф. „ Когато започнах да се приготвям за кандидатстудентските изпити във ВИТИЗ, отидох при Таня, с цел да я помоля за монолог от нейния удивителен и коронен моноспектакъл „ Едит Пиаф за себе си “.  Тогава сякаш получих благословията й “, връща лентата Кристина. Тогава всички й се чудят – тя наподобява по-скоро на Мерилин Монро, само че не и на парижкото „ врабче “ Пиаф. Но е толкоз ефектна и безапелационна, че професор Филип Филипов на всеки идващ кръг й споделя: „ Я дай Едит Пиаф “. А тя към момента е в Академията, когато той я вика да играе и да пее в хитовия си театър „ Оскърбените и унижените “ по Достоевски в Народния. В началото там излиза самата Йорданка Христова в компанията на близнаците от „ Лос Хемелос “. После с романсите се развихря Йълдъз Ибрахимова, само че и двете хукват по турнета. Именно тогава Кристина влиза в постановката, където партнира на Васил Стойчев.

В „ Пеперуди, пеперуди “ вземат участие още Ивайло Захариев и Елена Атанасова от Сатирата. „ Ники Априлов е неизразим в работата си – след Филип Филипов не съм имала сходна естетика с нито един режисьор. Ники обича актьорите – и това е не по-малко значимо от неговата несъмнена осведоменост и мощна емоционалност. Дава ни независимост и просто ни се любува, когато виждаме по какъв начин ние я „ използваме “. Репетициите за „ Пеперуди, пеперуди “ стартират преди близо две години, само че са „ замразявани “ няколко пъти заради разнообразни условия. Както се майтапят в този момент четиримата, нацелиха най-подходящия миг за премиера, само че това е животът – със или без коронакриза.

Междувременно Кристина се включва интензивно и в подготовката за огромния концерт в НДК „ Третият лъч “, който е продуциран от сина й Константин Белчев по сюжет на Михаил Белчев. На 11 ноември – при 30 % от потенциала на зала 1 – аплодисменти ще обират Орлин Горанов, Тони Димитрова, „ Ритон “, Маргарита Хранова, Веселин Маринов, Асен Масларски, Милица Божинова, Деси Добрева, Хайгашод Агасян, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, бендът на Косьо Белчев, а водещ е Драго Драганов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР