Кристин Лагард е готова да се отличи в качеството си

...
Кристин Лагард е готова да се отличи в качеството си
Коментари Харесай

Лагард се готви да модернизира ЕЦБ

Кристин Лагард е подготвена да се отличи в качеството си на президент на Европейската централна банка по време на най-големия прегледа на институционалната тактика на Европейската централна банка в историята, написа Блумбърг.

Първият обзор на политиката на ЕЦБ от 2003 година насам ще стартира в четвъртък, като същинският развой по нейната актуализация може да продължи до края на годината. По време на съвещанието на ЕЦБ в края на седмицата ще бъдат разисквани редица тематики, измежду които неравенствата, технологии и климатичните промени. В центъра на вниманието обаче ще бъде инфлационната цел на банката, заложена да бъде малко под 2%, която тя не съумява да покрие от 2013 г насам.

Много анализатори обаче се тормозят, че задачите на Лагард са прекомерно смели и че те могат да основат нереалистични упования пред централната банка.

За Лагард, която е юрист и някогашен политик, а не икономист, тази промяна в паричната политика наподобява повече от закъсняла. Много от актуалните политики на ЕЦБ, в това число отрицателните лихви и програмата за закупуване на активи, са извънредно непопулярни в доста европейски страни. Именно затова новата шефка на централната банка желае да насочи вниманието към настояванията на жителите.

Параметрите на прегледа на институционалната тактика на ЕЦБ към момента не са заложени, само че Лагард и някои от нейните сътрудници към този момент са изразили своите визии за бъдещата политика на централната банка.

Инфлация

Повечето публични лица са на мнение, че преди всичко би трябвало да бъдат оценени аргументите инфлацията да се задържа на по-ниско от мечтаното равнище. Както към този момент споменахме, задачата на ЕЦБ е инфлацията да доближи малко под 2% в средносрочен проект, до момента в който в реалност тя едвам надскача нивото от 1%.

Тук обаче е значимо да се означи, че множеството развити икономи са изправени пред сходни проблеми. Изследователите оферират редица пояснения за този феномен, измежду които глобализацията, технологиите и занижени трудови стандарти, какво ново може да прибавят присъстващите на съвещанието на ЕЦБ.

От банката обаче може да сверят " часовника си " с Федералният запас на Съединени американски щати, който започва своя обзор на паричната политика още през предходната година, а резултатите се чака да се разгласят тази година.

Симетрия и точност

За мнозина задачата на ЕЦБ е част от казуса. Когато централната банка е основана през 1998 година, тя дефинира ценовата непоклатимост като инфлация на равнище от малко под 2%. На прегледа през 2003 година публични лица от ЕЦБ разясняха какво тъкмо значи това, само че доста анализатори не престават да са на мнението, че формулировката на задачите на централната банка е прекомерно неразбираема и че мечтаната инфлация от малко под 2% е завещание от един интервал, в който единствените опасения идваха от прекомерно високата инфлация. Както знаем, казусът през днешния ден е, че тя е прекомерно ниска, което слага европейската стопанска система пред риск от нахлуване в дефлационна серпантина.

Повечето икономисти чакат ЕЦБ да промени тактиката си и да отдаде идентична тежест както на прекомерно високата инфлация, по този начин и на прекомерно ниската по този начин, което може да внесе по-голяма еластичност в паричната политика. Стратегията, която е наричана още „ симетрична “ е нещо, което предшественикът на Лагард – Марио Драги, стартира да преследва нападателно през предходната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР