Кристалина Георгиева застава от 1 февруари начело на Световната банка.

...
Кристалина Георгиева застава от 1 февруари начело на Световната банка.
Коментари Харесай

След изненадваща оставка, Кристалина Георгиева оглавява Световната банка

Кристалина Георгиева застава от 1 февруари отпред на Световната банка. Бившият български еврокомисар ще извършва краткотрайно длъжността президент на една от най-влиятелните интернационалните организации за финансова и експертна помощ, оповестява Нова.

Причината е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 година. В публично известие, оповестено на уеб страницата на Световната банка през днешния ден, 7 януари, Джим Йон Ким декларира, че неотложно стартира работа за компания и ще се занимава с инфраструктурни планове в разрастващите се страни. Ким разгласи, че ще се причисли още веднъж към борда на сътрудниците в PIH, организация, която той основава преди повече от 30 години. " Очаквам с неспокойствие да работя още веднъж с моите дългогодишни другари и сътрудници в PIH по редица въпроси от международното опазване на здравето и образованието. Също по този начин ще продължа уговорката си към Университета Браун като настойник на Корпорацията и с неспокойствие чакам да стана старши помощник в Института за интернационалните и публични въпроси на Браунс Уотсън ", сподели Ким.

Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка, ще поеме ролята на краткотрайно изпълняващ длъжността президент от 1 февруари, се споделя в известието. Точно преди две години Георгиева разгласи, че е поканена персонално от президента да заеме новия пост Главен изпълнителен шеф на Световната банка. На 2 януари 2017 година тя разгласи, че напуща Европейската комисия. На нейно място, само че с нов сектор, бе препоръчана и утвърдена Мария Габриел.

Ким бе препоръчан от президента Барак Обама и застана отпред на Световната банка през 2012 година Номинацията му бе изненадваща, защото по обучение той е доктор и е прочут като антрополог, а не като финансист или макроикономист. Възпитаник и лекар от Харвард все още на назначението му Джим Йон Ким от три години ръководеше авторитетния лицей " Дармут ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР