Крис Патън, последният британски губернатор на Хонконг, бивш комисар на

...
Крис Патън, последният британски губернатор на Хонконг, бивш комисар на
Коментари Харесай

Китай държи планетата за заложник

Крис Патън, последният английски губернатор на Хонконг, някогашен комисар на Европейски Съюз по външните въпроси и канцлер на Университета в Оксфорд, в коментар за Project Syndicate.
Словесните излъчвания на неотдавнашната конференция на Организация на обединените нации за смяната в климата (COP26) в Глазгоу разбираемо бяха обширни, само че за благополучие по-малко нездравословни за околната среда от посоката в енергетиката, която светът продължава да следва. Правителствата реализираха нежно съглашение, което към момента едва-едва препотвърждава главната цел на Парижкото съглашение за климата от 2015 година за ограничение на световното стопляне до 1.5° по Целзий над прединдустриалните равнища. Но в случай че страните не създадат доста повече, и то бързо, действителното повишение на температурите евентуално ще бъде най-малко с цялостен градус по-високо.

Най-голямото отчаяние в Глазгоу беше разводняването в последната минута на препоръчаното (и необятно подкрепяно) съглашение за " поетапно унищожаване " на въглищата от производството на сила. Тъй като Индия даде политическо прикритие на Китай, като наложи несъгласие на фразата, последното предложение на конференцията беше въглищата " поетапно да понижават " (phase down - бел. ред.). Формулировката е изцяло лишена от ангажираност. Ако пияч обещае поетапно да " понижи " използването си на алкохол, резултатът съвсем несъмнено ще бъде безуспешен.

Китай дава отговор за повече от половината от международното ползване на въглища и има най-голямото количество занапред строящи се мощности на въглища . Притиснат с въпроса за какво страната му няма да направи повече, с цел да помогне за спасяването на планетата, в Глзгоу основният договарящ на Китай уточни уговорките в сегашния петгодишен проект на Китайската комунистическа партия.
Реклама
Така че нашето бъдеще в този момент зависи от програмата на ККП. Трагедията за света е, че партията не може да бъде " поетапно понижена ", още по-малко да бъде отстранена , макар обстоятелството, че е голяма опасност за бъдещето на всички.

Китайският президент Си Дзинпин, който отхвърли да участва персонално на COP26, има един първокачествен приоритет - да резервира властта на партията. По същата елементарна причина ККП прикри първичното огнище на ковид в Ухан в края на 2019 година, като по този начин подцени интернационалните задължения на Китай към Световната здравна организация (СЗО). И отново затова ККП към този момент няма да отиде по-далеч в намаляването на добива, закупуването и потреблението на въглища в Китай. Партията се опасява, че това може да заплаши икономическия модел на страната и да подкопае стандарта на живот, което евентуално би отслабило властта й.

За страдание държанието на Китай най-вероятно ще подкопае доверието към държавните управления в отворените и свободни общества. Как могат демократичните държавни управления да изискат от жителите да вършат жертви и в някои случаи да понижат виталния си стандарт, с цел да се оправят с изменението на климата, когато Китай нехайно продължава да изпомпва от ден на ден въглероден диоксид в атмосферата?

И още - по какъв начин може да се оправдаят ограниченията, засягщи бизнеса, в случай че се позволява китайски импорт, създаден с тип сила, чието потребление поетапно се приключва в другите страни? Китай още веднъж се пробва да наклони дъската за игра и да се състезава по личен набор от правила.
Реклама
Следователно е мъчно за един американски политик през днешния ден да изложи аргумента за попречване на смяната на климата във въгледобивните общности в Западна Вирджиния. А водачите в Германия, Полша или Обединеното кралство ще срещнат огромни усложнения в опита си да приспособят този мотив към локалните сходни гласоподаватели.

Но демократично определените държавни управления въпреки всичко би трябвало да се опитат да засилят напъните си за справяне с изменението на климата, с цел да спасят околната среда за всички, в това число за китайците. И какъв ще бъде отговорът на Си? Просто е: правете това, което споделя петилетката на Китайската комунистическа партия. Трябва да се опитате да спасите нашата околна среда, до момента в който ние съсипваме вашата.

Освен това загуба в битката за ограничение на световното стопляне до 1.5°C също може да заплаши демокрациите, защото произлизащите от това рискови метеорологични феномени в допълнение ще под напрежение връзките сред държавните управления и гласоподавателите. Демокрацията няма божествено право да съществува. Ако компликациите и напрежението станат прекомерно огромни, някои могат просто да се разпаднат в безреден популистки авторитаризъм.

Този напън надали можеше да пристигна в по-лош миг. За начало Европа е изправена пред проблеми на всички места по своите граници. На Балканите Дейтънското съглашение от 1995 година, което донесе самобитен мир в Босна, е под опасност от сръбския екстремизъм. Военното скупчване на Русия покрай Украйна и балтийските страни може да се окаже въведения към още една война. Беларус, подтикван от Кремъл, основава мигрантска рецесия на границата си с Полша.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Отбрана 3 Свят Реклама
Русия употребява всички вероятни трикове, с цел да се опита да усили зависимостта на Европа от съветския енергиен експорт. Междувременно Германия ще има първия си нов канцлер от 16 години, а водачеството на Обединеното кралство в Brexit епохата, наподобява, се е изгубило някъде по пътя в опитите си да откри световна роля за страната. Държавите в Европа са изправени пред възходяща инфлация, по-високи сметки за сила и пред вероятността за студена зима , до момента в който държавните управления се пробват да намерят резистентен път за излизане от рецесията с COVID-19.

Съединени американски щати пък се борят да реагират по подобаващ метод на възхода на Китай, чийто изпълнен с несправедливости националистически разказ поражда безпокойствие за Индийско-Тихоокеанския район и по-специално за Тайван. Освен това световното състояние на Америка се подкопава от превзетата от култа към личността на Доналд Тръмп Републиканска партия.

Екзистенциалните закани за планетата и за демокрацията се задълбочават от по-традиционни политически и геостратегически проблеми по света. Ще ни е належащо мощно водачество, с цел да се измъкнем от тази каша през 2022 година Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е изправен пред тежка задача. И кой различен ще му помогне?

За да се избави планетата, постоянното демократично водачество би трябвало да се усили, а не да се понижава или отстранява. Вместо просто да стискаме палци и да се надяваме, би трябвало да стартираме с нещо - да вземем за пример с порицаване на отвратителното държание на диктатури като Китай и Русия.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР