Криптовойните от 90-те години на миналия век се завръщат с

...
Криптовойните от 90-те години на миналия век се завръщат с
Коментари Харесай

Съюзници на Щатите срещу криптографски стандарти, предложени от АНС

Криптовойните от 90-те години на предишния век се завръщат с нова мощ тези дни с зов, насочен от съдружници на Съединени американски щати, които се опълчват на въвеждането на криптостандарти , които съгласно тях не ускоряват отбраните, а ги отслабват , предава Reuters.

В последните няколко години американски и английски представители на локалните разследващи организации неведнъж упорстват за въвеждането на скрити механизми в съществени отбрани на Мрежата и известни приложения, което ще разреши лесното им компрометиране за битка против терористичните закани . Активисти и експерти се опълчват на това с довода, че един път открити за една страна, „ ключовете към кралството “ ще станат налични и до всички, включително и киберпрестъпници , с което ще бъдат изложени на риск освен потребителите, само че и банки и финансови институции и организации от всевъзможен сан и промишлености, в това число системи, ръководещи сериозна инфраструктура. Наскоро се появи съпротива от редица държавни представители и експерти, които се опълчват на въвеждането на две криптографски техники, препоръчани от Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати (АНС).

„ Академични специалисти и експерти от промишлеността от страни, като Германия, Израел и Япония показват своето терзание , че американската шпионска организация пропагандира за налагането на тези нови техники не тъй като са положителни криптографски принадлежности, само че тъй като знае по какъв начин да ги компрометира “, изяснява изданието. Въпросните техники, носещи имената Simon и Speck , са препоръчани за ISO стандартизация, само че след сериозния отпор на упоменатите съперници на концепцията, приемането им, най-малко към този момент се отсрочва.

Това се случва след тригодшни разногласия, провеждани при закрити порти по отношение на това дали ISO би трябвало да утвърди Simon и Speck. Организацията е под контрола на Американския народен институт за стандартизация (American National Standards Institute, ANSI), които са придвижили напред предлагането, само че както самите те акцентират, не го утвърждават.

„ Има много хора в АНС, които си мислят, че работата им е да подкопаят стандартите . Моята работа е да ги защитя “, изяснява един от съперниците на въвеждането на инструментите, представителят на Израел в ISO Ор Дункелман.

Reuters привежда като аргумент за опозицията разкритието на Едуард Сноудън, че АНС са съумели да вкарат като световен стандарт Dual Elliptic Curve , в който експерти допускат, че АНС е вкарал бекдор. От разкрития на Сноудън излиза наяве, че организацията е платила $10 млн. на RSA, с цел да може Dual EC да бъде включен в известен комплект за разработка, употребен от програмисти от целия свят.

Опозицията на Simon и Speck са съумели да забранят въвеждането на по-леките му разновидности през август, само че има възможност цялостните му версии да си проправят път напред, в случай че през февруари представителите на ISO гласоподават „ за “ въвеждането му. Израел, Япония и Германия не престават да не одобряват въвеждането му.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР