Криптовалутите продължават да поевтиняват, като биткойн спадна до най-ниското си

...
Криптовалутите продължават да поевтиняват, като биткойн спадна до най-ниското си
Коментари Харесай

Биткойн се потопи под 20 хил. долара

Криптовалутите не престават да поевтиняват, като биткойн спадна до най-ниското си равнище от 18 месеца. Стабилните монети също са напрегнат, само че за в този момент съумяват да поддържат съответна ликвидност и не губят връзка. Според специалисти регулацията в бранша е неизбежна, което може в допълнение да натежи на бранша.
Крипто секторът продължава да се движи надълбоко в отрицателна територия, откакто в събота сутринта биткойн поевтиня с още 10% и се намали под 20 хиляди $, което се случва за първи път от 18 месеца. Пазарната оценка на биткойн доближи 365 милиарда $, като най-популярната криптовалута е изгубила близо 1 трлн. $ от капитализацията от върха през ноември 2021 година или над 70%.
Спадът при биткойн от началото на годината. Източник: Coinmarketcap
" Хората от крипто бранша, които създават нововъведенията, доста от тях приветстват мечи пазар ", показа в изявление пред Bloomberg на 19 февруари Витали Бутерин, съосновател на етериум. Внимавай какво си пожелаваш биха споделили мнозина. Цената на втората по капитализация криптовалута, която тогава беше към 2800 $, през днешния ден се намали под 1000 $ за пръв път от януари 2021 година За четири месеца цената на цифровата монета се е стопила с близо две трети.

Tether, USDCoin, DAI, и други постоянни криптовалути, които се пробват да преследват цената на $, изпитват проблеми с връзката си през днешния ден, въпреки че спадът към този момент наподобява овладян. Повечето монети съумяват да запазят относително постоянна връзка, като амплитудата на придвижванията е по-малка от 1 цент. Според Изабела Розенберг, пълководец в Goldman Sachs, постоянните валути неизбежно ще пострадат в близко бъдеще. Завръщане в бъдещето? В отчет от 18 май тази година Розенберг цитира изследване на други двама учени от Съединени американски щати, като прави съпоставяне сред криптовалутите в сегашното и банките в Съединени американски щати сред 1837 и 1863 година, интервал прочут на икономистите като " ерата на свободното банкиране ". По времето на тази епоха американсктие банки са можели да печатат лични банкноти, които след това циркулират като средство за разплащане и се изплащат при поръчка в банката-емитент.
Реклама
" Важното е, че скъпите бумаги не са се търгували на номиналната си стойност от емитента, а по-скоро с отстъпка, заради огромния брой банкноти в послание от най-различни, постоянно незнайни, банки, както и заради сложността на установяването на характерния за всяка обособена банка риск ", изяснява Розенберг. Тя е на мнението, че сега има прекалено много постоянни криптовалути, за които е много мъчно или съвсем невероятно да се пресметна рискът. " В последна сметка Съединени американски щати (ще) поеме контрола върху паричната система " Според Розенберг неизбежно регулаторите ще би трябвало да овладят бранша. Гари Гортън и Джефри Джанг, гореспоменатите учени, които Розенберг цитира, в изследването си озаглавено " Опитомяването на дивите стейбълкойни " (Taming wildcat stablecoins, от wildcat banks, както се назовават част от банките от интервала на в Съединени американски щати от XIX в.) също считат, че регулацията в бранша е единственият вероятен ход в бъдеще.

" Федералното държавно управление (на САЩ) има два набора от варианти. Или да да конвертира постоянните монети в еквивалента на обществени (фиатните) пари, или да вкара цифрови валути (издавани) от централната банка и да таксува частните пари (стейбъл койните), до момента в който не спрат да съществуват ", споделят в изследването си от септември Гортон и Джанг. През 1863 година държавното управление на Съединени американски щати взема решение казуса, като постанова такса от 10% за всяка транзакция с частни банкноти, само че този сюжет не е от най-хубавите за крипто запалянковците. Твърде доста регулация не е на добре Някои анализатори приписват спада на криптовалутите на световния отлив на инвеститоите от фондовите пазари поради покачването на инфлацията и геополичиеските проблеми през тази година. Други показват корелацията сред софтуерните акции, които също страдат от началото на годината, и криптовалутите, само че в реалност сривът при криптовалутите е доста по-изразителен, в сравнение с спрямо акциите или други типове активи.

Причината може да се намира другаде. През 2018 година екип от интернационалните икономисти открива в изследване, наречено " Sex, Drugs and Bitcoin ", че " почти една четвърт от потребителите на биткойн и една половина от биткойн транзакциите са свързани с противозаконна активност ". Според учените, които проучват транзакции сред 2010 и 2018 година, близо 72 милиарда $ на година са незаконните потоци.

" Нашият документ допуска, че забележителен съставен елемент от фундаменталната стойност на биткойн като платежна система произтича от потреблението му за улеснение на противозаконната търговия ", декларират в отчета си учените. " Това има етични последствия за тези, които гледат на биткойн като инвестиция, както и последствия за оценката (на криптовалутата). Например измененията в търсенето за потребление на биткойн в противозаконна търговия (например заради репресии на правоприлагащите органи или засилено приемане на по-непрозрачни криптовалути при противозаконна търговия) евентуално ще повлияят на неговата стойност ", считат анализаторите.
Реклама Свързани публикации По две транзакции са провокирали сривовете на Terra и Celsius 18 юни 2022, 11:36 Криптобанката Celsius спря тегленията и повлече със себе си целия криптопазар 17 юни 2022, 06:10 Копаенето на крипто е демоде, стейкингът е новата фикс идея 9 юни 2022, 12:12 Има ли изплъзване от криптогравитацията? 20 май 2022, 06:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР