Криогенното изпитание при разработката на нова ракета е много важно,

...
Криогенното изпитание при разработката на нова ракета е много важно,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Старшип SN4 е първият прототип, издържал криогенен тест!

Криогенното тестване при създаването на нова ракета е доста значимо, защото тогава тя се зарежда с течен азот и резервоарите се подлагат на високо налягане. Това потвърждава, че структурно тя е здрава.

Какво следва оттук нататък? Плановете при създаването на “Старшип ” са доста гъвкави, т.е. няма нищо несъмнено, защото основаването на новия транспортен съд е по така наречен “итеративен ” метод. За разлика от обичайния аерокосмически способ, при който минават дълги години на чертежи и избор на най-благоприятен дизайн и чак тогава се пристъпва към рязане на метал (ако въобще се пристъпи – доста планове си остават единствено на равнище чертежи), СпейсЕкс стартира напряко с рязането на метал, а грешките се изпитват в ход. Това е и повода, заради която най-опитният съветски космонавт Генадий Падалка съпостави екипа на Мъск с този на популярния руски конструктор Сергей Корольов. 

Но ето релативно по какъв начин стоят нещата – Илон Мъск разяснява в Туитър, че към “Старшип SN4 ” ще бъде инсталиран индивидуален мотор “Раптор ”. Очакванията са по-късно през актуалната седмица да бъде извършен неподвижен огневи тест. Прототипът “SN4 ” няма да получи повече от един мотор, до момента в който идващият “SN5 ” ще бъде оборудван с три. 

Ако и статичните огневи тествания бъдат сполучливи, тогава “Старшип SN4 ” ще може да стартира да извършва напълно къси полети до 150 метра. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР