Крепостта Стенос при прохода Траянови врата вече е изцяло обновена

...
Крепостта Стенос при прохода Траянови врата вече е изцяло обновена
Коментари Харесай

Стенос привлича туристи на Траянови врата

Крепостта " Стенос " при прохода Траянови врата към този момент е напълно актуализирана и старинните зидове са реновирани по този начин, че да притеглят повече туристи. Крепостта има привлекателен тип с помощта на план за възобновяване й с европари. До нея се стига напълно елементарно и е добра опция за отмора на пътуващите сред София и Пловдив. Очаква се стотици хора да я прегледат в идните четири почивни дни около Деня на Независимостта. Официалното разкриване на реновирания обект бе на 16 август, в навечерието на паметната дата 17 август 986 година, когато проходът Траянови врата влиза в историята ни с огромната борба и победа на Самуиловите воини и провалянето над византийския император Василий II Българоубиец при крепостта "Стенос ". Кметът на община Костенец Радостин Радев публично преряза трикольорната лента и откри най-новата историческа забележителност за визити от наши и непознати туристи.

Освен на историческата забележителност гостите могат да се насладят и на чудесната природа в тази част на Средна гора. Пред входа на "Стенос " е построен специфичен паркинг. В двора на твърдината могат да се видят два огромни питоса - големи съдове, вкопани в земята, за предпазване на разнообразни артикули - зърно, мед и вино.

"На пътя от Рим към Константинопол е била построена грамадна врата, фамозната Траянови врата, която през турската ера е станала известна на западния свят от дневниците на пътешествениците. Като граничен пункт тук е поддържана непрекъсната защита и митнически пост ", описа краеведът Михо Червенков.

Източник: standartnews.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР