Крепостна система на 7000 години проучват археолозите на малко островче

...
Крепостна система на 7000 години проучват археолозите на малко островче
Коментари Харесай

7000 г. археологическо чудо изплува от водите на язовир "Тича"

Крепостна система на 7000 години изследват археолозите на малко островче в язовир "Тича ". 1000 години откакто първите земеделци заселват земите ни, към този момент са се радвали на огромни богатства, само че дружно с това са имали и врагове, водили са се кървави борби, строили са се мощни крепостни стени. Дошли са тук преди 7000 години и са намерили своя дом и отбрана сред водите на Камчия и неин приток. И са трансформирали дома си в цитадела.

Никой не е строил нищо сходно преди този момент. Как една шепа хора без никакъв опит са построили тази стена, какво са пазили толкоз ревниво, а какво други с цената на живота си са желали да имат, това към този момент археолозите 10 години се пробват да схванат, прецизира Българска национална телевизия.

Изглежда заплахата е бил техен неизменим сателит и не са имали никакъв покой през цялото време. Сега археолозите са мощно впечатлени и от първия им опит да си построят защитна стена.

"Ето този глинен вал с палисада от горната страна. Какво значи това - вал - натрупват глина, трамбоват я, изкопават си една траншеята, ето това е тя, където може да забиват по-лесно коловете за палисадата ", съобщи доцент доктор Стефан Чохаджиев - началник на археологическите разкопки.

Зад закрилата на вала е самото населено място, което надали е събирало повече от 100 индивида. Разкрили са напълно две къщи от по-ранните интервали.

Дюшемето е на 7000 години. Това към този момент необичайност. Дървото е нетрайно и първо изтлява. Но не и тук.

"Върху тези греди те са застилали един слой глина и там върху профила ", добавя Чохаджиев.

Макар от глина и дърво, те са боготворели домовете си. Археолозите откриват голям брой умалени копия на къщичките им. И с изключение на визия за типа им, научават и по нещо за техните вярвания.

"Тия модели демонстрират известни - ние по този начин го назоваваме - култа към домашното огнище, към жилището. С цел опазването. Благополучието ", споделя още археологът.

И другите находки описват за относително богат и благоденстващ живот. Освен за земеделие и скотовъдство, роговите въдици, върхове на харпуни и копия, стотици рога от елени описват за интензивен лов богат дивеч.

"Вероятно сме попаднали на работилница за костени произведения ", прецизира Чохаджиев.

Това не е единственото населено място от халколита по поречието на Камчия, което се е радвало на естествените богатства. Но е от дребното с толкоз мощна крепостна система. След като глиненият вал е опожарен, жителите на селцето незабавно стартират да строят голяма каменна стена, от височината ѝ още стоят 5 метра и добре построен бастион. Справили са се великолепно, без да имат какъвто и да било опит, без даже задоволително работна мощ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР