Кремена Кунева завършва Университета за национално и световно стопанство със

...
Кремена Кунева завършва Университета за национално и световно стопанство със
Коментари Харесай

Директорът на Фондация „За доброто“ за помощта за бежанците от Украйна


Кремена Кунева приключва Университета за национално и международно стопанство със компетентност „ Счетоводство “. В продължение на 15 години работи като финансов шеф и шеф в огромни задгранични корпорации. От 2019 година обаче напълно се е посвещава на това да бъде заповедник на положителното. Тя е създател и ръководител на фондация " За Доброто ". Стартира този план като персонална идея за модернизиране на детското опазване на здравето.

Интересът към фондацията се разраства и образува екип от дами - съидейници, чиято задача е да оказват помощ. Заради сполучливите планове, фондация " За Доброто " е измежду 10-те финалисти, отличени за будител на 2021. Кремена има петгодишна щерка. Хоби й е актьорското майсторство. В момента е уредник на ситуационния център в София в помощ на бежанците от Украйна.

В ситуационния център сега се случва една голяма, огромна организация, която не завършва единствено с даването на филантропична помощ, описа тя в предаването „ 120 минути “.

„ Всъщност концепцията на ситуационния център е той да построи и към този момент построи част от разнообразни, като отдели ги назовем, които дават поддръжка по разнообразни посоки, плануват избрани проблеми, търсят техните решения преди те да са се появили и надлежно контактват другите връзки в обществото и институциите, с цел да вършим по сериозната работа “, изясни Кремена.

По думите й децата, които идват са безмълвни и плачат, не желаят да приказват и се крият.

„ Майките им също, огромна част от тях са безусловно не знаят къде се намират. Хубавото е, че ние успяхме да изградим един детски център в самия ситуационен център, в който оказваме почасова грижа, с цел да може първо детенцето малко да поиграе, да излезе от тази среда, в която е било последните няколко дни, пропътувайки хиляди километри. Майката да си свърши някаква неща, да си оправи документи, да бъде посъветвана какво би трябвало да направи, да се настани, в случай че би трябвало да седне на едно столче и да си поплаче малко, тъй като те и от това имат потребност “, добави Кремена.

Тя сподели, че има и деца с диабет:

„ Ние се опитахме да станем координатор по здравните въпроси в ситуационния център. Първоначално концепцията беше да координираме единствено опазване на здравето, обвързвано с деца, защото фондацията ни главно с това се занимаваше, само че след това не може да върнем и възрастните хора и по този начин станахме едно звено.

Най-трудно за образуване са не незабавните случаи, а по-скоро тези, които изискват е избрана законова рамка, да вземем за пример медикаменти, които се изписват с избрани предписания, т.е., даже аз и ти като български жители не можем да отидем в аптеката и да си купим медикаменти, в случай че нямаме съответната на цвят рецепта “, означи Кремена.

Тя добави, че следователно се координират с лекари и търсят решения и към този момент ги намират.

„ Другият главен проблем е и с хронично болните хора, които да кажем имат предписания, само че са за медикаменти, които на българския пазар не се оферират. Тогава те би трябвало да бъдат сменени с други медикаменти, за които също се изисква в България в някои случаи прекосяване през ТЕЛК, което също е процедура,на която те нямат право сега. Намираме решение, от време на време гъвкаво, да кажем “.

По думите й Министерството на здравеопазването не им оказва помощ досега.

„ Ако би трябвало да съм почтена, ние не сме желали помощ от тях до този миг, тъй като в групата, която направихме като координационна по медицинските въпроси, има много лекари, които ни оказват помощ и посредством тях вършим цялата работа, защото нито една от нас не е с здравно обучение, без значение от това, че нашите дела са били ориентирани натам, ние не сме хора, които могат да дефинират обещано заболяване. Не сме оставили нито един човек, нито едно дете”, сподели тя.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР