Кремъл все повече насърчава реториката за сънародниците на Русия в

...
Кремъл все повече насърчава реториката за сънародниците на Русия в
Коментари Харесай

ISW: Кремъл насърчава милитаризацията на живеещите в чужбина руснаци

Кремъл от ден на ден предизвиква реториката за " сънародниците на Русия в чужбина " , измежду които са етнически руснаци и рускоговорящи, с цел да оправдае войната си в Украйна и евентуално да сътвори осведомителни условия за провокации в страните, където живеят съветски " сънародници ".

За това предизвестява Институтът за проучване на войната (ISW).

Кремъл също по този начин употребява концепцията за отбрана на " сънародниците си в чужбина ", с цел да оправдае обстоятелството, че съветските войски са окупирали Приднестровието от 1992 година, а приднестровските публични лица евентуално са отправяли апели по отношение на жителите на Приднестровието с съветско поданство, с цел да основат спомагателни осведомителни условия за Кремъл да ескалира съветските дейности в Приднестровието и Молдова.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи на 14 февруари, че Русия е " загрижена " за съветските жители в Приднестровието и " няма да разреши те да станат жертви на следващата западна случка " .

На 28 февруари се организира Седмият конгрес на депутатите от Приднестровието, на който бяха признати редица решения, които евентуално имат за цел да обезпечат на Кремъл оправдания за необятен набор от вероятни ескалационни дейности против Молдова - дейности, които Кремъл може да предприеме както неотложно, по този начин и в дълготраен проект .

Конгресът на приднестровските депутати одобри седем решения, в това число искане до съветската Държавна дума и Съвета на федерацията за съветска " отбрана " на Приднестровието в отговор на хипотетичния засилващ се напън от страна на Молдова. Приднестровските публични лица категорично използваха в настояването си думата " отбрана " (zashchita), която значи както " отбрана ", по този начин и " отбрана ", евентуално с цел да основат условия Кремъл да пояснява " отбраната " във боен смисъл, в случай че пожелае.

В настояването си за съветска " отбрана " приднестровските публични лица се базират на отговорностите на съветската " мироопазваща задача " в Приднестровието и на към 220 000 съветски жители, които съгласно тях обитават в Приднестровието .

Приднестровските публични лица евентуално се стремят тези апели да послужат като основа за възможна съветска интервенция в Приднестровието и Молдова в непосредствен или дълготраен проект, защото те съответстват с съветските оправдания за предходни намеси, най-много за нахлуванията в Украйна.

Служителите и рупорите на Кремъл не престават да слагат осведомителни условия за потребление на Приднестровието и проруската молдовска самостоятелна област Гагаузия за дестабилизиране на Молдова, само че към момента не са показали по какъв начин и с каква съответна цел имат намерение да употребяват тези осведомителни условия .

Тези апели за Приднестровието по-специално не приканват съветските сили да подхващат съответни дейности и евентуално имат необятен обсег, с цел да дават на Кремъл най-широк набор от вероятни способи за деяние (COA) за ескалация и интервенция, ориентирани към дестабилизиране на Молдова .

Тези апели за Приднестровието също по този начин не са лимитирани във времето и разрешават на Кремъл да насочва разнообразни апели, когато сметне за належащо или оправдано. Приднестровските апели основават дълготрайна аргументация за Кремъл да продължи ескалацията и интервенциите против Молдова, без значение от изхода на войната в Украйна .

След конгреса на приднестровските депутати Кремъл към момента не е показал непосреден път за ескалация, макар че съветският президент Владимир Путин може да отговори на настояванията на приднестровците по време на речта си пред Федералното заседание на Русия на 29 февруари.
 Молдова отхърли апела на Приднестровието за съветска помощ
Молдова отхърли апела на Приднестровието за съветска помощ

Олег Серебрян, вицепремиер на Молдова, сподели, че конгресът е пропагандно събитие

Възможни са няколко развития на сюжета за Молдова :

1. Кремъл може да реши да не подхваща никакви дейности незабавно след конгреса на 28 февруари и да разреши опазване на статуквото сред Приднестровието и Молдова.

2. Кремъл може да окаже засилен дипломатически напън върху Молдова да анулира неотдавнашния си Митнически кодекс, който влезе в действие на 1 януари 2024 година Той е определян от проруските сепаратисти като икономическа война.

3. Кремъл може също по този начин да се опита да изпрати спомагателна военна помощ на приднестровските сили в бъдеще, макар че понастоящем не е ясно по какъв начин Кремъл би се надявал да транспортира военно съоръжение или личен състав до Приднестровието .

4. Кремъл може да ускори хибридните интервенции, ориентирани към дестабилизиране и по-нататъшно поляризиране на молдовската политика и общество преди договарянията за присъединение на Молдова към Европейския съюз (ЕС) през юни 2024 година и президентските избори в Молдова през ноември 2024 година, с цел да подкопае и забави бъдещото присъединение на Молдова към Европейски Съюз.

5.Кремъл може да реши да анексира публично Приднестровието в бъдеще, с цел да оправдае военна намеса против Молдова в дълготраен проект. Преди това Кремъл е употребявал сходни оправдания, по-специално отбраната на съветски жители и " сънародници " в чужбина, с цел да оправдае военна интервенция против Грузия и Украйна. На този стадий не се виждат сходни сигнали .

Съобщава се, че украинските сили са нанесли още един удар по съветско военно отделение в окупираната Донецка област, което още веднъж провокира гнева на съветските военни блогъри и още веднъж породи опасения по отношение на потреблението на системите HIMARS от страна на Украйна. Руски консуматор на Telegram, който твърди, че е чиновник на неизяснен клон на съветските специфични служби, оповестява, че украински удар с HIMARS е нанесъл удар по заседание на персоналния състав на 155-а пехотна бригада на Военноморски сили (Тихоокеански флот) по време на гала по връчване на военни награди в Оленовка, Донецка област, през нощта на 27 февруари.

Руският източник твърди, че при удара са починали 19 души, в това число заместник-командирът на бригадата, майор и капитан, и са били ранени 12 души, в това число командирът на бригадата полковник Михаил Гудков.
 Приднестровието се обръща за помощ към Русия поради натиска на Молдова
Приднестровието се обръща за помощ към Русия поради натиска на Молдова

Не е ясно какво е естеството на помощта, която Тираспол чака

Украйна нанесе сходен удар на 20 февруари в Херсонска област .

Русия продължава да преследва участници, които счита за " задгранични сътрудници ", с цел да затвърди контрола си върху съветското осведомително пространство преди президентските избори през март 2024 година

На 28 февруари Държавната дума на Русия одобри закон, с който се не разрешава на руснаците да популяризират наличието на лица и организации, законно избрани като " задгранични сътрудници ", както и да популяризират личното си наличие на платформи, които тези " задгранични сътрудници " имат.

ISW към този момент оцени, че в случай че този закон бъде признат, той ще повлияе на способността на съветските опозиционни медии да работят и да отразяват правдиво събитията в Русия, а най-малко един съветски опозиционен публицист към този момент е прекратил работата си заради новата възбрана за реклама.

Руското издание РБК заяви, че огромните съветски рекламни организации към този момент включват в рекламните си контракти клаузи за едностранно преустановяване, ако Кремъл дефинира клиента като задграничен сътрудник по време на периода на контракта.

Руското опозиционно издание Верстка заяви на 28 февруари, че Кремъл е нараснал повече от два пъти наказателните преследвания на избрани задгранични сътрудници за нарушение на съветските закони за цензура от 2022 година до 2023 година, най-често за хипотетично разпространяване на " подправена " информация за съветската войска или поощряване на екстремизма.
 В Русия напомнят на Макрон какво се е случило с Наполеон
В Русия напомнят на Макрон какво се е случило с Наполеон

И го предизвестяват да не следва стъпките на френския император

Някои съветски районни управляващи също усилват напъните си за въздържане на нарушаванията на съветските закони за цензура.

В следствие на Financial Times (FT), оповестено на 27 февруари, което се основава на изтекли секретни съветски военни документи от интервала 2008-2014 година, се показват хипотетичните критерии на Русия за потребление на тактически нуклеарни оръжия.

FT заяви, че документите демонстрират, че Русия е създала военни игри за потребление на тактически оръжия и твърди, че файловете демонстрират, че Русия има по-нисък предел за потребление на нуклеарни оръжия, " в случай че мечтаният резултат не може да бъде реализиран с стандартни средства ", в сравнение с съветските публични лица в миналото са признавали обществено.

FT съобщи, че критериите за нуклеарен отговор варират от " вражеско навлизане на съветска територия " до по-конкретни параметри, като да вземем за пример " заличаване на 20% от стратегическите подводници с балистични ракети на Русия ". FT означи, че неуточнени специалисти са удостоверили, че документите не престават да са настоящи за съветската нуклеарна теория, макар че са на повече от 10 години.
 Русия: От дейностите на Швеция в НАТО зависи нашия отговор
Русия: От дейностите на Швеция в НАТО зависи нашия отговор

Според Москва това трансформира балтийският район в " зона на борба "

ISW не може да ревизира без значение легитимността на документите, само че постоянно е отбелязвала, че съветските артисти се базират на нуклеарна изразителност и закани за потребление на нуклеарно оръжие, с цел да се насочат към западното осведомително пространство и да провокират безпокойствие, целящо да отслаби западната поддръжка за Украйна.

Отдавна е открито, че съветската нуклеарна теория включва опцията за потребление на нуклеарни оръжия в стандартни войни при прагове, доста по-ниски от тези на западните страни.

Изглежда, че Турция и Китай се стремят към лични платформи за договаряния за споразумяване на спора в Украйна, което Кремъл евентуално ще употребява, с цел да развие дългогодишните си разкази по отношение на договарянията и войната.

Специалният представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хиу ще посети страните от Европейски Съюз, Украйна и Русия от 2 март, с цел да организира кръг от совалкова дипломация във връзка с политическото решение на войната в Украйна.

Русия се възползва по-рано от метода на Китай към неразбираемо дефиниран политически кротичък проект за Украйна, с цел да твърди, че Китай поддържа военните старания на Русия в Украйна, както ISW към този момент заяви.
 Всемогъщ ли е Путин?
Всемогъщ ли е Путин?

Владимир Путин ръководи най-големият свръхзвуков нуклеарен бомбардировач в света

По сходен метод турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи на 28 февруари, че Анкара е подготвена да даде друга платформа за договаряния на Русия и Украйна .

Кремъл евентуално ще употребява тези препоръчани платформи като оръжие, с цел да развие тезата, че Украйна е страната, която отхвърля договаряния. ISW продължава да прави оценка, че Кремъл не се интересува от доброжелателни договаряния с Украйна и няма интерес от преустановяване на войната при други условия с изключение на дефинираните от Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР