Кремъл се надява, че светът ще се умори да помага

...
Кремъл се надява, че светът ще се умори да помага
Коментари Харесай

Ген. Ходжис: Горд съм с това, че България отказа да играе по правилата на Русия

Кремъл се надява, че светът ще се умори да оказва помощ на Украйна и Русия ще може да продължи с това, което е правила до момента - по тази причина е доста значимо да останем постоянни дружно, съобщи именитият американски военачалник Бен Ходжис* в изявление за Нова ТВ. Той означи, че сега има голямо напрежение върху България и е горделив с това, че страната ни е отказала да играе по разпоредбите на Русия.

„ България има стратегически интерес в Черноморския район. Страната ви би трябвало да се надява той да остане постоянен и сигурен, да може да се реализира свободен продан на негова територия. Същото важи и за другите страни, които са част от района. Мисля, че България има стратегически интерес от това да види Украйна като победител от тази война. В противоположен случай ще станем очевидци на съветска доминация в черноморския район, както и на ограничение на опциите на България. “ – уточни ген. Ходжис.

„ България има история. Хората там имат вяра в идеалите на демокрацията. Всички сме наясно, че би трябвало да останем дружно. Най-важното, което желая да подчертая е, че няма по какъв начин да стоим в профил и да се надяваме, че някой различен ще позволи проблемите ни. Вярвам, че България ще вземе верните стратегически решения. “ – сподели още ветеранът от Ирак и Афганистан.

По думите му, всяка страна от района, в това число България, може да е евентуална цел на съветската експанзия. „ Дори не става дума за военна офанзива, а за интервенция в делата на страната “, разясни той.

По отношение на Украйна генералът показа, че е очаквал украинската войска да се показа добре на бойното поле, само че е бил сюрпризиран от силата на цивилното население, от решителността на украинците.

„ Мога да кажа, че съм впечатлен. Всъщност аз съм оптимист по отношение на крайния процес на тази война, който считам, че ще пристигна до края на годината.
Не бих споделил, че военните дейности ще приключат, по-скоро става дума за това, че съветската войска е изтощена, те към този момент не могат да поддържат темпото, което се чака от тях. Вероятно до края на юли или до началото на август тази година съветската войска ще бъде смляна. А до септември украинските бойци ще могат да подхващат контраатака и да изтласкат руснаците там, където бяха на 23-ти февруари, преди войната да стартира. За да стане всичко това обаче факт Западът би трябвало да продължи да оказва помощ на Украйна и да извършва поетите задължения. “ – уточни Бен Ходжис.

„ Войната постоянно е била тест за нечия воля. Ако погледнем обратно ще открием доста образци за дребни армии, които са побеждавали в пъти по-големи такива. Всичко това се дължи на мощната им воля, на това, че не са се оставили да бъдат смачкани. Мисля, че за целия свят е ясно, че в тази война Украйна има по-силна воля, по-голяма морална мощ. Що се касае до логистиката – сега наподобява по този начин като че ли Русия има по-добра артилерия.
Според някои хора съветската страна разполага с неизчерпаеми военни запаси. Моето мнение обаче е, че напълно скоро това ще се промени. Нека вземем поради и обстоятелството, че през идващите седмици в Украйна ще дойде помощта, обезпечена от Съединени американски щати, Великобратания, Полша, Норвегия, Чехия и още доста други страни. “ – сподели още събеседникът.

Според него, Русия има сериозен проблем с човешките запаси на бойното поле.

„ Войниците не желаят да са на бойното поле. Те нямат оня дух, оня блян, с който разполагат украинците. Ако продължим натиска си към тях, в случай че продължим да оказваме помощ на Украйна, висшата воля и здравият дух ще надделеят и ще станат решаващи за изхода от военния спор. Мисля, че през август фасадата на съветската войска ще се пропука и за тях към този момент ще е мъчно да продължат да вършат това, което вършат сега. “ – предвижда той.

От друга страна, войната унищожава съветската стопанска система: „ Путин направи своя избор. Той стартира война, която не беше предизвикана от нищо. В момента той унищожава стопанската система на личната си страна. Ефектът на глобите против Русия ще стартира да се усеща все по-силно с всеки идващ месец. Има единствено един провинен за това – индивидът в Кремъл, Владимир Путин. “

Ген. Ходжис уточни, че посредством тази война Русия се пробва освен да унищожи Украйна, само че да отстрани вечно концепцията за тази страна:

„ Тук не става дума за президента Зеленски или за украинското държавно управление. Мишената на войната е концепцията за съществуването на Украйна. Това е и повода за всеобщите заличавания и убийства.
Мисля, че Путин ненавижда концепцията за съществуването на страна, по периферията на Русия, която да бъде свободна, демократична, да прави своите избори и да взема своите самостоятелни решения. Той не желае да има такава страна, която да се доближава към Запада, да се причисли към Европейския съюз. Смея да настоявам, че Путин не се опасява от Украйна и НАТО. Него го е боязън от Украйна и Европейския съюз. “

Американският военачалник разяснява и ролята на международните водачи във връзка с войната в Украйна:

„ На първо място желая да кажа, че съм доста горделив от това, което президентът Джо Байдън прави. Неговите дейности, както и тези на Антъни Блинкен и Лойд Остин са доста съответни. Усилията на Съединените щати са съсредоточени да работим интензивно с всички свои съдружници и сътрудници, да се противопоставим на това, което Русия се пробва да реализира в района към Черно море. Мисля, че е доста значимо да споделя, че Съединените щати изцяло схващат значимостта и стратегическата значителност на района към Черно море. Това, на което Кремъл се надява е, че светът ще се умори да оказва помощ на Украйна, че ще изгубим интерес. Надеждата на Русия е, че ще се разпръснем и те ще могат да продължат с това, което вършат досега. Точно заради тази причина е доста значимо да запазим фокуса си, да останем постоянни дружно. В момента има голямо напрежение и върху България. Аз съм горделив с това, че българската страна отхвърли да играе по разпоредбите на Русия. “

По отношение на водачеството на Съединени американски щати Бен Ходжис означи, че Съединените щати са виновни за опазването на международния ред, който ни е подсигурил сигурност и мир десетилетия наред:

„ Благодарение на него всички ние имаме шанса за напредък и икономическа непоклатимост. За нас е недопустимо един агресор да заплашва други страни и да употребява мощ, с цел да се пробва да промени нечии териториални граници. Ако помислим стратегически за черноморския район би трябвало да отбележим, че задачата ни е да предпазим съдружниците си – Румъния, България и Турция. Освен тези аргументи мога да отбележа и това, че китайците следят нашите реакции. Ако се окаже по този начин, че Съединени американски щати, дружно с всичките си съдружници, нямат опция да спрат Путин в Украйна, това ще окуражи Китай. “

Той изрази поддръжка за тезата на държавния секретар Антъни Блънкън, че Русия би трябвало да бъде отслабена дотолкоз, че повече да не е в положение да атакува прилежащите страни.

„ От историята знаем, че единственото нещо, което Русия почита е силата. Наясно сме, че руснаците оказват напън там, където усетят уязвимост. Преди 14 години Русия атакува Грузия. Към днешна дата в страната към момента има съветски бойци, макар мирния проект на Саркози, който те не стопират да нарушават. Ние би трябвало да отслабим Русия, да я победим. Само по този начин ще подсигуряваме, че Москва ще спре да нарушава интернационалното право. “ – посочи събеседникът.

Той подсети, че украинските бранители демонстрират невероятни резултати, само че се нуждаят от оръжия.

„ Припомням ви, че тъкмо това изиска и президентът Зеленски. Той не изиска бойци, той помоли за оръжия. Според мен е наше обвързване да доставим на Украйна това, от което тя се нуждае. “ – сподели още генералът.

Той добави, че задачата на Съединените щати е да оказват помощ на Украйна да завоюва спечели войната.

„ А успеха за Украйна би била факт в случай че страната успее да си върне назад всичките принудително отнети територии. “ – безапелационен е ген. Бен Ходжис.

-------
*Преди 20 години военачалник Бен Ходжис става пълководец на първа бригада от 101 въздушно-десантна дивизия, която взе участие във войната в Ирак. По-късно, през 2009 той поема командването на интервенциите в Афганистан в направление Юг. Успехите му на фронта подсигуряват изкачването му в йерархията, с цел да доближи своя връх като пълководец на Сухопътните сили на Съединените щати в Европа. Генерал Бен Ходжис е женен за германка и през днешния ден живее във Франкфурт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР