Кремъл приветства предложението на президента на САЩ Джо Байдън за

...
Кремъл приветства предложението на президента на САЩ Джо Байдън за
Коментари Харесай

Русия приветства предложението на САЩ за Нов СТАРТ, но иска детайли

Кремъл приветства предлагането на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за удължение на последния контракт за надзор на нуклеарните оръжия сред двете страни, който изтича след по-малко от две седмици, предават международните информационни организации.

Дмитрий Песков, представителят на президента на Русия Владимир Путин, разяснява, че Москва желае удължение на контракта и чака да прегледа детайлностите в американското предложение.

Вчера Белия дом разгласи, че Байдън предлага на Русия Нов СТАРТ да бъде продължен с пет години. "Ние единствено можем да приветстваме политическата воля за удължение на документа. Но всичко ще зависи от детайлностите в предлагането ", изясни Песков.

Русия от дълго време предлага да се удължи пактът без предварителни условия и промени.

"Предложени са някои условия за удължаването му и някои от тях са безусловно неприемливи за нас, дано първо забележим какво оферират Съединени американски щати ", продължи представителят.

Споразумението е подписано в чешката столица Прага през 2010 година от тогавашния американски водач Барак Обама и съветския президент Дмитрий Медведев. Договорът е обсъждан като основен съставен елемент от напъните на Обама за "рестарт " на връзките с Кремъл.

Двете страни ще се опитат да удължат контракта преди да изтече на 5 февруари на фона на засилено взаимно съмнение, откакто в края на предходната година американски конгресмени и сенатори упрекнаха Кремъл, че стои зад огромна хакерска атака по държавните институции на Съединени американски щати.

Споразумението лимитира най-много до 1550 разгърнати нуклеарни бойни глави, което е понижение с към 30% от лимита през 2002 година, и до 800 установки и бомбардировачи.

Нов СТАРТ също позволява инспекции от двете страни по контракта - крайъгълен камък в тактиката на някогашния президент на Съединени американски щати Роналд Рейгън "доверявай се, само че проверявай ".

Протоколът за удължение на контракта е елементарен и изисква единствено Вашингтон и Москва да разменят дипломатически ноти.

Преговорите за удължаването му са в застой поради настояването на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп Китай да се причисли към контракта.

По време на мандата си Тръмп изтегли Съединени американски щати от три значими интернационалните контракта - Договора "Открито небе ", Договора за очистване на ракетите със междинен обсег от 1987 година и нуклеарната договорка на някогашния президент Барак Обама с Иран.

Бившият руски водач Михаил Горбачов, който подписа Договора за очистване на ракетите със междинен обсег с Рейгън, прикани Русия и Съединени американски щати да удължат Нов СТАРТ и двете страни да работят дружно за в допълнение понижаване на запасите от нуклеарни оръжия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР