Кремъл обвини Украйна в извършване на гранично нахлуване в Брянска

...
Кремъл обвини Украйна в извършване на гранично нахлуване в Брянска
Коментари Харесай

ISW: Атаката в Брянск - знак за вътрешни проблеми в Русия

Кремъл упрекна Украйна в осъществяване на гранично навлизане в Брянска област, Русия на 2 март - изказване, което украинските управляващи отхвърлиха. Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че десетки украински диверсанти са направили въоръжено нахлуване в селата Любенчане и Сушани на интернационалната граница.

Това заяви Институтът за проучване на войната (ISW) в дневния си разбор за обстановката в Украйна.

Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) удвои обвиняването на Богомаз и съобщи, че Руската национална армия (Росгвардия) е провела интервенция за елиминиране на украински диверсанти, които съгласно известията са умъртвили един човек и са взели до шестима за заложници.
 Престрелка с десетки диверсанти в Брянска област, гърмеж край Тула Обновена
Престрелка с десетки диверсанти в Брянска област, гърмеж край Тула

Има убити, ранени и взети заложници, Украйна отхвърля

Руските блогъри и новинарски издания предложиха друга информация за броя на жертвите и заложниците, в това число изказвания, че украински диверсанти са стреляли по учебен рейс.

Тогава съветският президент Владимир Путин отговори извънредно бързо на тези изказвания, потвърждавайки, че " неонацистите и техните притежатели " са направили " терористична офанзива " против Брянска област.

Путин не назова непосредствено Украйна като причинител на офанзивата в телевизионното си изказване, което накара съветските държавни медии по-късно да пояснят, че Путин е имал поради " украински неонацисти ". Путин също по този начин съобщи, че Русия ще смаже неонацистите, които поредно се стремят да лишат Русия от нейната история, убиха дъщерята на съветския националистически идеолог Александър Дугин и " убиха хора в Донбас ".

Украински публични лица отхвърлиха обвиняванията на Кремъл за присъединяване на Украйна в Брянска област и настояват, че съветските публични лица може да са изправени пред проблеми с възходящата партизанска интензивност в Русия. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк съобщи, че съветските обвинявания са умишлена " провокация ", целяща да изплаши съветския народ и да го накара да повярва, че Русия би трябвало да продължи да води война в Украйна.
 След офанзивата с дронове: Путин упорства за по-строг граничен надзор с Украйна
След офанзивата с дронове: Путин упорства за по-строг граничен надзор с Украйна

Кремъл взема ограничения

Представителят на Главното ръководство на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов съобщи, че случаят в Брянска област е " част от преобразуващите процеси в Русия " и уточни междуетнически, междурелигиозни и социално-икономически спорове сред съветските жители в Русия.

Юсов също означи, че обществените изказвания на Руския доброволчески корпус от 2 март, които поеха отговорност за нахлуването, в допълнение демонстрират, че " Русия стартира да се разсънва против кървавата тирания на Путин ".

Юсов евентуално се базира на две видеозаписи, качени от бойци на Руския доброволчески корпус, в които се твърди, че са пресекли интернационалната граница в Брянска област, с цел да " освободят " своите сънародници от диктатурата на Путин, без да навредят на съветските цивилни.

Руският доброволчески корпус твърди, че е напълно съветско, основано в Украйна въоръжено формирование , настоящо към украинските въоръжени сили; не е ясно обаче дали групата е обвързвана с украинската войска. Ръководителят на холандската група за следствие с отворен код Bellingcat за крайнодесен мониторингов план заяви, че водачът на Руския доброволчески корпус Денис Капустин е забележителна крайнодясна екстремистка фигура.

Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин саркастично означи, че Русия е разрешила на Украйна да наруши нейните " червени линии " и употребява опцията да предизвиква наемниците.

Руски публични лица като ръководителя на кримската окупация Сергей Аксьонов и чеченския водач Рамзан Кадиров дружно с блогърите приканиха Кремъл да разшири ограниченията за сигурност и да организира ответни интервенции.  Кадиров, да вземем за пример, прикани Кремъл да нападна цивилни, с цел да накаже причинителите на този случай - на процедура прикани Русия да прави военни закононарушения. 

Блогър, обвързван с Кремъл, твърди, че съветският доброволчески корпус е виновен за убийството на Дария Дугина и други терористични действия в Русия. Руски блогъри също приканиха Кремъл да употребява този случай, с цел да образува Върховно командване, което да предприеме всички политически, военни и стопански решения, с цел да подсигурява, че Русия ще завоюва войната. Други блогъри също свързаха случая с неотдавнашните изказвания на Путин, че ФСБ би трябвало да ускори отбраната на границите и се застъпиха за повече запаси за граничните елементи. Някои блогъри приканиха Русия да образува отряди за убийства, които да убиват украински чиновници и да образуват зони за изключване на границата.

Тези отговори демонстрират, че ултранационалистическата общественост е значително недоволна от голям брой аспекти на неспособността на Кремъл да се ангажира изцяло със личната си подправена изразителност, че Русия води " екзистенциална война " в Украйна. Кремъл няма потенциала да удовлетвори всички тези претенции на ултранационалисти и може да се възползва от тази опция, с цел да вкара спомагателни разпореждания за сигурност в Русия, които биха били от изгода за Путин, без да ангажира Русия с по-висок риск или вътрешни вълнения - като да вземем за пример оповестяване на война.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи на 2 март, че Германия договаря със съдружниците за даване на гаранции за сигурност на Украйна, само че не даде повече детайлности за тези препоръчани гаранции.
 Путин чака позвъняване от Макрон и Шолц, само че телефонът мълчи
Путин чака позвъняване от Макрон и Шолц, само че телефонът мълчи

Руският водач е подготвен за разговор, само че немският и френският му сътрудник скоро не са желали диалог

Шолц акцентира, че пактът ще работи единствено в случай че Украйна надделее във войната. Шолц загатна гаранциите за сигурност, като в същото време подлага на критика Китай, че не осъди съветската инвазия в Украйна и прикани китайските управляващи да оказват напън върху Русия да изтегли съветските сили от Украйна. Изявленията на Шолц са в сходство с отчетите за препоръчан пакт за защита сред Украйна и НАТО, който ще даде задоволително оръжия на Украйна, с цел да принуди Русия да седне на масата за договаряния, само че няма да предложи отбрана по член V или да задължи страните от НАТО да разположат сили в Украйна. ISW неотдавна писа, че такова съглашение наподобява отразява желанието да се окаже напън върху Украйна да одобри съглашение посредством договаряния при неподходящи условия, изключително като се има поради, че съветският президент Владимир Путин сега е малко евентуално да направи компромис с максималистичните си цели за демилитаризация и де факто промяна на режима в Украйна.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън беседва в резюме с съветския външен министър Сергей Лавров на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, Индия на 2 март по отношение на преустановяването от страна на Русия на Новия контракт за редуциране на стратегическите настъпателни въоръжения (Нов СТАРТ).

Блинкън съобщи, че е призовал Лавров да анулира преустановяването от Русия на 28 февруари на съветското съдействие с New START, което постанова проверими ограничавания върху броя на съветските и американските нуклеарни оръжия с междуконтинентален обхват. Блинкън изрази готовността на Съединени американски щати да си сътрудничат с Русия в контрола върху стратегическите нуклеарни оръжия, без значение от положението на войната в Украйна или връзките сред Съединени американски щати и Русия.

Блинкън настрана прикани Русия да спре войната си в Украйна и да седне на масата за договаряния и да освободи арестувания американец Пол Уилън.
 Захарова подлага на критика забележките на Блинкън за разговора с Лавров
Захарова подлага на критика забележките на Блинкън за разговора с Лавров

Блинкън съобщи, че има нулев интерес от съветска страна да взе участие в мирни договаряния

Въпреки това е малко евентуално съветските публични лица да продължат смислени полемики за възобновяване на Новия СТАРТ. Много евентуално Кремъл употребява страховете от нуклеарна ескалация и прекъсването на Нов СТАРТ с вярата да възпре западната поддръжка за Украйна и да забави обещаните прехвърляния на военна помощ от Запада. Изключително малко евентуално е Кремъл да употребява нуклеарни оръжия, само че рутинно насочва малодостоверни закани за нуклеарна ескалация в опит да сплаши Запада и да се хареса на неговата ултранационалистическа база, както ISW заяви по-рано.

Руските управляващи наподобява са обезпокоени от възходящата загуба на въздействие в Сърбия, която Русия работи да интегрира в съветската сфера на въздействие в продължение на доста години. Говорителят на съветското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова съобщи на 2 март, че известията за сръбските управляващи, които скрито са трансферирали муниции за реактивни системи за залпов огън (РСЗО) в Украйна, са въпрос на " най-голяма угриженост ".
 Путин подписа закона за излизането на Русия от контракта СТАРТ II
Путин подписа закона за излизането на Русия от контракта СТАРТ II

Решението за обновяване на присъединяване на Русия в контракта може да бъде взето от президента

Пригожин отхвърли предходното недоволство на сръбския президент Александър Вучич, че набира личен състав в Сърбия.

Пригожин разгласи на 2 март, че групата набира личен състав посредством съветски спортни клубове  в няколко съветски града, с цел да ревизира годността на новобранците и да ги управлява в процеса на набиране.

Кадиров разгласи на 2 март, че чиновници на Псковска област възнамеряват да отворят институция в Псковска област, която да отразява Университета на специфичните сили на Чечения (СПЕЦНАЗ) в Гудермес, Чечня. Кадиров заяви още, че се е срещнал с губернатора на Псковска област Михаил Ведерников и е посетил с него университета СПЕЦНАЗ.

Руските командири не престават напъните си да заглушат единици от мобилизирани бойци, като записват недоволства и апели към съветските управляващи за по-добро отношение. Регионален съветски канал в Telegram съобщи, че съветските командири на 1 март са изпратили мобилизирани бойци от Иркутска област, полк 1439, да щурмуват Авдиевка, макар обещанието на губернатора на Иркутска област Игор Кобзев от 26 февруари да трансферира бойците на ново място на работа.

Жената твърди, че съветските управляващи са почнали акция за заплашване, с цел да принудят нежелаещите мобилизирани бойци да влязат в борба, като са им прекъснали връзките, електричеството и водата и са ги заплашили с наказателни наказания.

Руските управляващи не престават да преследват лимитираната вътрешна опозиция против мобилизацията и войната в Украйна. Местен източник от Екатеринбург заяви на 1 март, че съветските управляващи са арестували двама локални студенти след известия в медиите, че са се пробвали да сглобят взривно устройство и са популяризирали " проукраински листовки ".

Двама известни блогъри споделиха фрагменти на 2 март, за които се твърди, че демонстрират по какъв начин сътрудници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) задържат гражданин на Хаборовски край, обвинен в държавна измяна, тъй като се е свързал с украинските разследващи служби с информация за околните военни уреди.

Местен източник в Санкт Петербург заяви на 1 март, че членове на Руската национална армия (Росгвардия) са задържали локален студент, откакто той е хвърлил " коктейл Молотов " , който не е експлодирал, по вратата на неуточнена военна работа.

Руските окупационни чиновници отхвърлиха известията за съветски насилствени премествания и депортации на украински деца в Русия на фона на продължаващите старания за принудително консолидиране на украинските деца в съветската просвета. Окупационният началник на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че украинските отчети за наложително пренасяне на украински деца са осведомителна интервенция, предопределена да посее суматоха измежду цивилните по отношение на местонахождението на техните близки.

ISW и разнообразни държавни, неправителствени и интернационалните организации на Съединени американски щати рапортуваха в детайли за непрекъснатите старания на Русия да реалокира принудително украински цивилни, в това число деца, в Русия и окупирания Крим.
 Полша започва самодейност за търсене на украински деца, отведени в Русия
Полша започва самодейност за търсене на украински деца, отведени в Русия

Целта е да се притегли внимание върху казуса

Салдо твърди, че сега 90 украински деца посещават детския възстановителен лагер " Радиант " в окупираната Евпатория, Крим.

Окупационният началник на Запорожка област Евгений Балицки разгласи, че окупационните управляващи са отворили 67 клона на обвързваното с съветската страна " Движение на първите ", което се основава на " обичайните съветски духовни и морални цели ", в учебните заведения в окупираната Запорожка област.

Украинският общоприет щаб заяви, че окупационните управляващи на Херсонска област са въвели наложителни курсове за кадети в окупираните учебни заведения и че децата на шестгодишна възраст би трябвало да посещават часове по съветско военно-патриотично образование.

Си Ен Ен заяви на 2 март, че съветските окупационни управляващи са основали комплицирана мрежа и методология за изтезаване на украински цивилни, с цел да принудят съдействие с съветските управляващи, цитирайки следователи и оживели от съветски мъчения.

CNN заяви, че съветските окупационни управляващи са открили триетапна принуда от страна на правоприлагащите органи, като първо задържат и даже убиват тези, които са разпознати като най-способни да се съпротивляват, по-късно задържат и депортират украинци с по-малка опозиция и най-после подхващат репресии против украинската еднаквост и културни прояви, като в същото време предизвикват Руска еднаквост и национализъм. CNN заяви, че съветските управляващи са основали минимум 20 центъра за изтезания в окупирани региони като част от специфична акция за " заличаване " на украинската еднаквост. CNN заяви, че съветските окупационни управляващи са подхванали по-мащабни старания за насила в град Херсон, в сравнение с в региони като Буча, Киевска област заради продължителността на съветската окупация.

Съобщава се, че съветски бойци и съоръжение в Беларус са ситуирани към Иловайск в Донецка област. Независимата белоруска мониторингова организация The Hajun Project заяви на 2 март, че два влака с съветска военна техника и личен състав са напуснали Беларус в посока Донецка област.

Първият трен отпътува от Беларус на 28 февруари и би трябвало да дойде на гара Матвеев Курган в Ростовска област, Русия на 7 март, където съгласно известията оборудването ще бъде разгърнато до Иловайск в Донецка област. Вторият трен потегли от Беларус на 1 март и би трябвало да дойде на гара Неклиновка в Ростовска област на 8 март и да се разположи по-нататък към Иловайск.

Руското разполагане към Иловайск може да подкрепи бъдещите съветски настъпателни интервенции край Авдиевка.

Беларуски маневрени детайли не престават провеждането на учения . Подразделения на 11-та обособена гвардейска механизирана бригада на Беларус организираха на 2 март ротно тактическо обучение с бойни стрелби и БЛА на полигона Чепелево в Гродненска област, Беларус.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР