Кремъл нарече излишно истерична реакцията на руснаците, подлежащи на мобилизация,

...
Кремъл нарече излишно истерична реакцията на руснаците, подлежащи на мобилизация,
Коментари Харесай

Кремъл нарече истерична реакцията на мобилизацията, 6400 руснаци се спасиха във Финландия

Кремъл назова ненужно " истерична " реакцията на руснаците, подлежащи на готовност, до момента в който те втори ден се изнасят от страната в посока Финланди, Грузия и Казастан. Международният продан изобилства от фотоси на необятно усмихнати руснаци, пресекли границата на страната и избавили се от фронта.

Говорителят на съветския президент Владимир Путин съобщи, че не е належащо обществото да реагира " истерично " на мобилизацията на резервисти за присъединяване в бойните дейности в Украйна, заяви ДПА. В сряда Путин разгласи, че минимум 300 000 резервисти ще бъдат призовани под знамената, с цел да се включат в почналата през февруари инвазия в прилежащата на Русия страна, а опозиционни медии като " Медуза " настояват, че проектът е броят им да доближи 1,2 милиона мобилизирани.

По неофициална информация на съветския уебсайт, която са получили от източник в Кремъл, в идващите дни е прекомерно евентуално Русия да затвори границите си, с цел да спре потока бягащи от готовност. На този стадий управляващите не са забранили напускането на страната.

Първоначално новината провокира редица антивоенни митинги в голям брой градове и суматоха измежду съветските мъже. Широко публикувани са случаите с руснаци, които бързо резервират еднопосочни полети или се насочат към страни като Финландия и Казахстан, написа Българска телеграфна агенция. Напускането на страната се преглежда като опасност за съветската стопанска система, както и за отслабващата военна машина на Путин в Украйна, показва ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли опасенията на обществеността.

" По някакъв метод може да се разбере, че в първите часове след оповестяването и даже в първия ден имаше истерична, извънредно прочувствена реакция, тъй като в действителност нямаше задоволително информация ", призна той.

" През миналите дни обаче държавното управление популяризира повече информация и сътвори горещи телефонни линии, с цел да дава отговор на въпроси ", добави Песков.

Днес съветското министерство на защитата даде нови детайлности за това кои мъже няма да бъдат наранени от мобилизацията. Специалистите в региона на високите и осведомителните технологии, сериозно значимите чиновници във финансовия бранш и членовете на държавните медии, които вземат участие във военната агитация на Кремъл, не би трябвало да получават повиквателни, защото работят в специалности, " опазващи системата ", съобщи министерството.

Ръководителят на Комисията по защита в съветския парламент Андрей Картаполов изясни във връзка със заминаването на доста мъже, че съгласно закона за мобилизацията има възбрана резервистите да напущат страната.

Тъй като обаче Путин е наредил " частична " готовност, законът не се ползва, сподели той, и пътуванията в границите на Русия и в чужбина са позволени. Въпреки това Картаполов предложи на резервистите, които не са сигурни дали подлежат на готовност, сами да отидат в наборната комисия, с цел да изяснят ситуацията си.

 Снимка: БТА

Много руснаци пресякоха с коли и рейсове границата с Грузия, някои с приятелките си, други със съпругите и децата си.

 Снимка: БТА

Междувременно Финладия е взела решение да предприеме ограничения за " доста " ограничение на влизането на съветски жители на нейна територия, разгласи през днешния ден държавното управление на страната, съобщи Франс прес. Скандинавската страна към този момент ограничи издаването на туристически визи на съветски жители до една десета от контрактуваното.

 Снимка: БТА

Във Финландия се следи повишаване на броя влизащи от Русия по сухопътните ѝ граници след оповестената от Москва готовност на резервисти за войната в Украйна. Представител на държавното управление в Хелзинки съобщи, че страната " ще ограничи доста допускането на съветски жители и издаването на визи за потвърждаване на интернационалната позиция на Финландия ".

Само през вчерашния ден границата са минали 6400 руснаци с наземен превоз, оповестява CNN, като цитира шефа на отдела за интернационалните връзки в Граничната работа на страната Матти Питкянитти. В същото време Финландия са напуснали 3227 руснаци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР