Fitch понижи рейтинга на ипотечните гиганти Fannie и Freddie от AAA на AA+

...
Кредитните рейтинги на американските ипотечни гиганти Freddie Mac и Fannie
Коментари Харесай

Кредитните рейтинги на американските ипотечни гиганти Freddie Mac и Fannie Mae бяха понижени от Fitch Ratings в сряда, ден след като Fitch намали държавния рейтинг на САЩ от най-високо класирания AAA на AA+.

Фирмата понижи дългосрочните рейтинги на емитентите по подразбиране (IDR) и рейтингите на старши необезпечени дългове от AAA на AA+.

Fitch преди това постави предприятията под наблюдение за възможно понижаване през май.

Действието в сряда дойде, защото рейтингите на Fannie Mae и Freddie Mac са свързани със суверенния рейтинг на Съединените щати, който фирмата понижи във вторник.

Рейтинговата агенция каза, че като спонсорирани от правителството предприятия (GSE), Fannie Mae и Freddie Mac се възползват от имплицитната правителствена подкрепа.

Fannie и Freddie, които гарантират около 70% от ипотеките в страната, не издават директно ипотеки на кредитополучатели, а вместо това купуват ипотеки от кредитори и ги преопаковат за инвеститори. Те са одобрени от Конгреса и се регулират от Федералната агенция за жилищно финансиране.

Целта на Freddie and Fannie е да осигури ликвидност на ипотечния пазар и да даде възможност за надежден поток от достъпни средства към ипотечните кредитори. Това в крайна сметка позволява на повече собственици на жилища да вземат заеми на по-достъпни цени.

Тъй като са подкрепени от правителството, тези ценни книжа се считат за по-малко рискови от други инвестиции и се считат за кредитоспособни като правителството на САЩ.

Но този поток от средства може да бъде прекъснат, ако Съединените щати просрочат дълга си, предупреди Fitch.

Понижаване на рейтинга на Fitch

Понижаването на рейтинга на GSE е пряк резултат от несигурността относно изпълнението на дълговите задължения на Съединените щати и загрижеността относно нивото на подкрепа, което жилищните GSE могат да очакват, ако рейтингът на САЩ падне.

Fitch отбеляза, че действията му не са водени от основно влошаване на кредита, капитала или ликвидността на фирмите.

„Ключовите двигатели на рейтинга за изравняване на рейтингите на Fannie Mae и Freddie Mac с рейтинга на САЩ включват тяхната критична функция към системата за жилищно финансиране на САЩ и споразуменията за закупуване на приоритетни акции (SPSPA) на Министерството на финансите на САЩ“, се казва в изявлението на Fitch.

Fitch каза, че Fannie Mae продължава да изпълнява мисията си за осигуряване на ликвидност, стабилност и достъпност на индустрията за жилищно финансиране, подкрепяйки изравняването на рейтинга със суверена.

Той също така каза, че ако рейтингът на държавния дълг на САЩ бъде повишен, рейтингът на GSEsще се движи в тандем.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР