Кредитните посредници поискаха официално от БНБ да включи дейността им

...
Кредитните посредници поискаха официално от БНБ да включи дейността им
Коментари Харесай

Кредитните посредници: БНБ да ни вкара в статистиката!

Кредитните медиатори желаеха публично от Българска народна банка да включи активността им в паричната си статистика. "Дейността ни се разраства с бързи темпове, а публична информация за това липсва ", мотивираха се те.

На 24 януари 2019 година се организира публично показване на идните цели на Асоциацията на кредитните медиатори в България - АКПБ (Association of the Credit Intermediaries in Bulgaria - ACIB). На коктейла участваха над 60 представители на разнообразни банкови институции, особено поканени медии и 12-те компании - членки на организацията.

АКПБ възобнови своята активност през есента на 2018 година. Тя промени своя правилник след въвеждането на Закона за жилищния заем и е отворена за всички кредитни медиатори, регистрирани в Българска народна банка. Очаква се в идващите месеци към нея да се причислят още 10 компании.

Според Деян Василев, ръководител на АКПБ и изпълнителен шеф на "Кредитланд ", в идващите години следва все по-масово потребление на тази услуга поради нейната полза и все по-голямото разпространяване. Членовете на асоциацията са придвижили над 200 млн. лева заеми за закупуване на жилища, а целият им пазар се прави оценка на към 350 млн. лв..

Към момента 15% от всички жилищни заеми минават през медиаторите, а до края на годината задачата е този пазарен дял да стане 20 на 100, сподели Василев за "БАНКЕРЪ ". Той предвижда растеж от 30% годишно на размерите и вероятно постигане на пазарен дял от 35% от всички новоотпуснати жилищни заеми до 2022 години.

Кредитното ходатайство носи огромни изгоди както за потребителите, по този начин и за банките. Клиентите могат да разчитат на авансово структуриране на договорката, на обективно и детайлно съпоставяне на няколко предложения, а също на подпомагане в целия развой на кандидатстване, приготовление на документи, преговаряне и самостоятелно договаряне. Услугата е безвъзмездна и икономисва пари, време и нерви и на двете страни.

Банките могат да разчитат на самодейна необятна мрежа за изнесени продажби, по този начин пък се икономисват административни и оперативни разноски и се усилва удовлетвореността на клиентите. Важно е да се означи, че кредитният медиатор получава комисиона единствено при сполучливо контрактуван заем.

На специфичното събитие бяха оповестени задачите на асоциацията, измежду които са анализиране на пазарните трендове и отбрана на ползите на членовете и на клиентите, ползващи услугите на кредитни медиатори. АКПБ се стреми да постанова най-високи стандарти на работа на кредитните медиатори, промотиране на услугите им и изгодите за клиентите, основаване на партньорства с други организации от сектора и интензивно присъединяване в осъвременяването на нормативната база, обвързвана с регулирането на активността на кредитните медиатори.

Членове на АКПБ са дванадесет регистрирани необвързани кредитни медиатори в България: "Кредитланд " ЕООД, "Фин Сити " ООД, "Кредит Чойс " ЕООД, "Санук " ООД, "Нютън ипотечни консултанти " ООД, "Кредисолюшънс " ЕООД, "Комфорт Кредит " ООД, "Революшън Кредит Консулт " ООД, "Кредитур ", "Кредитспейс ", "ERA - Real estate " и "Брейнсторм Кредит Консулт ".

Асоциацията си е сложила за цел и да обезпечава на членовете си достъп до профилирано образование и информация, да си сътрудничи с банките и Асоциацията на банките в България, с представители на Българската национална банка, както и да основава нови партньорства с други организации. АКПБ ще предизвиква и лоялната конкуренция на пазара на кредитните медиатори, ще проучва пазарните трендове и потребностите на клиентите с оглед да се развиват и усъвършенстват предлаганите услуги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР