Крайното решение за условията на доокомплектоване на ескадрилата с F-16

...
Крайното решение за условията на доокомплектоване на ескадрилата с F-16
Коментари Харесай

МО: Парламентът и следващото редовно правителство ще решават за още самолети от САЩ

Крайното решение за изискванията на доокомплектоване на ескадрилата с F-16 е в пълномощията на Народното събрание и идващото постоянно държавно управление. Това се показва от Министерството на защитата по отношение на изявленията по отношение на плана за придобиване на нов вид военен аероплан.

Министерството на защитата дава следната спомагателна информация:

Служебното държавно управление няма пълномощия и не води договаряния за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. Проектът е един от предпочитаните за модернизацията на Въоръжените сили. За неговата реализация в осъществяване на член 16, алинея 7а от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, два Народното събрание – 43-и и 44-и, одобриха решения, с които са утвърдени Проект за капиталов разход (ПИР) за „ Придобиване на нов вид военен самолет” (Решение на Народното събрание от 2 юни 2016 година, обнародвано в Дъждовни води, бр. 43, от 07.06.2016 г.), а в следствие и неговата актуализация - Актуализиран план за капиталов разход (АПИР) „ Придобиване на нов вид военен самолет” (Решение на Народното събрание, обнародвано в Дъждовни води, бр. 51, от 19.06.2018 г.).

Утвърденият от Народното събрание план е за придобиване на 16 самолета от един вид в една настройка. Предвидено е реализацията му да се извърши на два стадия: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. В началото на 2019 година по предложение на Министерския съвет и вследствие на решение на Народното събрание за осъществяване на първия стадий бяха подписани четири контракта сред държавните управления на България и на Съединени американски щати за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и обвързваните с тях съоръжение, услуги и въоръжение.

Спазвайки периодите на плануваните процеси, заложени от решенията на 43-и и 44-и парламент, за придобиване на общо 16 самолета, Министерството на защитата продължава подготовката по реализацията на втория стадий от плана. Затова в този момент само вероятният метод е изпращане на писмо-запитване за даване на оферта и едвам след приемането на отговора, което би лишило от 6 до 8 месеца, може да бъде квалифициран ПИР с детайлни и правилни параметри като: цена, обсег, метод на заплащане и размер на вноските, периоди за доставка и така нататък

Само след приемането на ПИР от Народното събрание (в случай, че същият бъде приет), може да се пристъпи към сключване на контракт, който ще бъде осъществен едвам откакто Народното събрание го ратифицира и даде зелена светлина на плана. Т.е. в тази ситуация става дума само за приемане на наложителна информация за осъществяване на плана.

Според изискванията на програмата за задгранични военни продажби на Съединени американски щати, изпращането на такова писмо-заявка не основава никаква правна и финансова обязаност на министерството за сключване на контракт. Крайното решение - по кое време, при какви условия и на каква цена България ще доокомплектова ескадрилата си с F-16 Block 70 е в пълномощията и отговорностите само на Народното събрание и на последващо постоянно държавно управление. Същият път бе извървян и при подписването на първия контракт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР