Крайно време е турският парламент да ратифицира кандидатурата на Швеция

...
Крайно време е турският парламент да ратифицира кандидатурата на Швеция
Коментари Харесай

Шведският външен министър: Време е Турция да пусне Швеция в НАТО

Крайно време е турският парламент да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО, защото Стокхолм към този момент е извършил отговорностите си по съглашение с Анкара за присъединение към западния боен алианс. Това съобщи шведският външен министър Тобиас Билстрьом, представен от Ройтерс.

През 2022 година Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към НАТО след съветската инвазия в Украйна. през април, само че Турция продължава да блокира участието на Швеция, като се базира на опасения за сигурността. Според Анкара Швеция би трябвало да овладее антитурските митинги в Стокхолм, преди да получи зелена светлина за присъединение към НАТО.

Нашата преценка е, че направихме това, което се очакваше от нас, в този момент е време турският парламент да стартира процеса на ратификация, уточни Тобиас Билстрьом. Швеция продължава да се надява, че ще може да се причисли до срещата на върха на НАТО във Вилнюс в средата на юли , разясни той.

Турция твърди, че Швеция укрива членове на рискови групи, които счита за терористи. Швеция вкара нов закон, с цел да затрудни финансирането или поддръжката на терористични групи, с което държавното управление споделя, че извършва уговорките си по съглашение с Турция, подписано в Мадрид. Това обаче не накара управляващите в Анкара да трансформират решението си.

Освен Турция, Унгария е другата страна, която към момента не е утвърдила присъединението на Швеция към НАТО.
 Турция и Швеция се договориха за повече договаряния за НАТО
Турция и Швеция се договориха за повече договаряния за НАТО

За очертаването на съответни стъпки за присъединение на Швеция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР