Крайно време е да започнем да гледаме на ЕС не

...
Крайно време е да започнем да гледаме на ЕС не
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Имаме огромната отговорност всеки ден да европеизираме българския политически дебат

Крайно време е да стартираме да гледаме на Европейски Съюз не като на нещо непознато, а като част от вътрешната ни политика. Ние имаме голямата отговорност освен в този ден, само че и в други - всеки ден да европеизираме българския политически спор.

Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк.

Според него, Европа в случай че желае да бъде съответна на новата геополитическа действителност, би трябвало да направи основни трансформации. Евродепутатът добави, че тъкмо през днешния ден стартира една от тях - конференцията за бъдещето на Европа. Тя би трябвало да покаже метода, по който Европа би трябвало да наподобява през идващите десетилетия.

Илхан Кючюк посочи, че този диалог не е сред политици, а е диалог сред жители и политици. Гражданите ще бъдат водещи.

" По никакъв метод не съм склонен с концепцията, че те ще трансформират дневния ред на Европа, те са част от Европа и би трябвало да дават посоката на Европа. Коронакризата единствено удостовери тази констатация от 2019 година, а точно, че Европа би трябвало да бъде изменена по метод, по който да дава отговор на упованията на своите лични жители, с цел да може да бъде геополитически състезател ", безапелационен беше Кючюк.

По думите му платформата е неповторимо допитване по своя темперамент на цифрова народна власт. Всеки европейски жител може да се включи. Платформата не лимитира и хората отвън Европейски Съюз, да вземем за пример от Западните Балкани, тъй като те имат своето място в конференцията за бъдещето на Европа, счита евродепутатът.

" Ако този механизъм не бъде институционализиран, ние рискуваме да дадем опция на жителите единствено да водят един диалог в границите на платформата, без това да води до ясна посока ", посочи Илхан Кючюк.

Според него две тематики наложително би трябвало да се обиден на днешната конференция - методът на взимане на решения във връзка с външната политика и дали Европа може да има обща политика по опазване на здравето.

Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР