Крайно време е да разберем няколко важни неща. 1. Демокрацията

...
Крайно време е да разберем няколко важни неща. 1. Демокрацията
Коментари Харесай

Венци Мицов: Крайно време е да разберем няколко важни неща

Крайно време е да разберем няколко значими неща.

1. Демокрацията не е евтина. Къде-къде по-евтина е диктатурата. Там всичко се взема решение с едно разпореждане. Не се разисква, не се допитва никой. Няма избори през месец, тъй като единия водач имал запек, а другия киселинии не могат да се схванат. И за това плащаме. Защото демокрацията е скъпа. Но в случай че не плащаме, ще живеем в тирания. Средно състояние няма.

2. Демокрацията не е естественото ни положение. Всеки един от нас носи в себе си личните си хрумвания за света и за това демокрацията за мнозина от нас е камшик. Тя ни кара да се съобразяваме с куп правила. Като да вземем за пример да не нахълтваме с няколко другари в LGBTI офис, както го направи един претендент президент. Да, може да не сме съгласни с това или това, само че живеем в народна власт. и демокрацията ни задължава да браним правата на другите, даже да не ги споделяме като своя полезност.

Тук обаче е редно да кажа и няколко други неща. Те са подбудени от сегашната обстановка и пандемията, само че и от менталното положение на нацията ни.

1. Демокрацията ни задължава не просто да търсим правата и свободите си. Тя ни задължава да сме задоволително умни и осведомени, с цел да знаем какво са правата и свободите. Защото, да ме простите, сега ние не знаем. В момента ние сме достигнали крайната точка от нация да се превърнем във войнстващи окупатори на МОЛ. От нация, дала на света към 30 концертмайстори на най - огромните международни откестри в сбирщина, вярваща във врачки, Мангъров, Чорбанов и лекуване с чесън и ракия.

2. Демокрацията ни задължава не да се вайкаме - “този народ е подобен, тъй като доста е бил лъган”, а да се надигнем и да кажем - “няма да позволим да бъдем лъгани”, като за начало е наложително да спрем да имаме вяра в месии. Нито Бойко, нито Радев, нито Киро Хайделберга и Исус Христос Иванов няма да ни нахранят с 2 хляба и 3 риби и няма да трансфорат водата във вино по време на женитба в Кана Галилейска (разбирай по време на концерт на Планета Пайнер в Димитровград).

3. Демокрацията не е тирания на публичния усет. Демокрацията дава права, само че дава и отговорности. И не на последно място - демокрацията работи единствено в случай че хората, които са приели този вид публичен контракт са умни. Ако те не са, имат потребност не от народна власт, а от деспот.

Хубаво е да знаем тези неща. Защото през днешния ден, като виждам малоумието на една голяма група наши сънародници, още веднъж се пипвам за един термин. Ние сме потребители на несъществуващи права.

И най-после един образец. Преди няколко години в Швейцария имаше непосредствено допитване дали да се усилят заплатите.

Ако такова има тук, ще има 99 % дали своят вот за. А в Швейцария - е, там хората гласоподаваха срещу.

И да, заплатите там са фрапантно, в пъти по-високи и тук спор няма. Но швейцарците се бяха поинтересували и бяха разбрали, че в случай че им вдигнат заплатите, ще им вдигнат фрапантно и налозите, което ще докара до изходна позиция.

Платон в миналото е дал най-железния аргумент против демокрацията. “Ако се разболее детето ти, ще идеш ли на агората с две трети вишегласие да питаш дали да го водиш на доктор или не”.

За това действайте недемократично във връзка с личния си разум. Не търсете вишегласието, а се образовайте сами. Недемократично и егоистично се образовайте. Либертарианският положителен нарцисизъм тук би оказал помощ да се въздигнем като общество.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР