Край язовир Искър се събарят сгради. Причината е, че са

...
Край язовир Искър се събарят сгради. Причината е, че са
Коментари Харесай

Боклук, басейн, обща фирма с Доган. Кой е Румен Гайтански - Вълка

Край язовир " Искър " се събарят здания. Причината е, че са издигнати нелегално. Зад тях стои човек с прякор. А противозаконните здания надалеч не са най-интересното в неговата история. Какво знаем за Румен Гайтански - Вълка?

Монополист на столичния отпадък. Мажоритарен притежател на запустял басейн. Получател на един от най-големите заеми от страната. И някогашен съучастник на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган .

Така звучи част от биографията на предприемача Румен Гайтански , прочут с прякора си Вълка .

Името му влезе в новините през последните дни. Поводът е, че Столичната община в ловния парк „ Искър “ .

Гайтански е деен предприемач от към 30 години, само че за това време не се е появявал пред медии и остава прикрит за публиката. Свободна Европа направи опит да се свърже с него през имейл адреса на компанията му „ Волф " АД. До публицистичното привършване на работата по текста не е получен отговор.

Ето какво още знаем за Вълка.
Боклукът
Гайтански добива известност през 90-те години на предишния век. Тогава той основава компаниите ДИТЦ и „ Волф 96 “ (от втората идва и прякорът му - Вълка). Те получават концесията на сметосъбирането в София и на процедура монополизират почистването на столицата.

Концесията е прекъсната през 2006 година , откакто сдруженията отхвърлят да почистват и София е обхваната от рецесия на боклука. Тогава кмет на София е водачът на ГЕРБ Бойко Борисов . „ Премахването “ на Вълка е главен девиз в предизборната му акция за локалния избор през 2005 и 2007 година

„ Правим всичко допустимо да се освободим от Вълка в София “, споделя Борисов през 2006 година „ Докато Вълка седне да вечеря, отиде на бар, легне да спи и се разсъни, към този момент е гушнал 2-3 млн. лв. “, споделя още тогавашният кмет, който упреква Гайтански и във връзки с Движение за права и свободи.
 Къде отива боклукът на София и има ли заплаха от рецесия  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Въпреки че за малко губи концесията в столицата, Гайтански продължава да пречели от контракти за сметопочистване в други градове - да вземем за пример Стара Загора , Сливен , Кърджали и Поморие .

До локалните избори през предходната 2023 година София се ръководи от ГЕРБ, само че това не стопира Вълка да се върне последователно в бизнеса с боклука и в столицата през 2018-19 година Гайтански прави това през сдружението „ Грийн партнърс “.

С тази компания общинското сдружение „ Чистота Искър “ подписва контракт за наем на техника, за който заплаща 97% от отпуснатите средства за почистването на регионите „ Люлин ”, „ Красно село ” и „ Красна поляна ”.

Резултатът е милиони левове доходи за „ Грийн партнърс “, която събира боклука в трите квартала, без да е минавала през конкурс за възлагане на социална поръчка.
Постройките на язовир „ Искър “
Историята с противозаконните постройки на Гайтански край язовир „ Искър “ е обвързвана с друго негово сдружение - „ Био Майнинг “ АД .

Тази компания има контракт с Югозападното държавно дружество (ЮДЗП), което управлява Държавното ловно стопанство „ Искър “. На негова територия са постройките на Гайтански.
 В ход е събарянето на противозаконните здания на компанията на Вълка на територията на ловното стопанство „ Искър “, 2 април 2024 година
През 2020 година тогавашният общински консултант в София Владислав Панев от „ Зелено придвижване “, в този момент народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България ", алармира, че за градежа на Гайтански няма разрешителни и утвърдени планове. Проверка на локалната администрация в действителност открива такива нарушавания, а през идващите 2 години основният проектант на София Здравко Здравков издава заповеди за срутване на постройките.

Следва поредност от каузи. През февруари 2024 година Върховният административен съд ( Върховен административен съд ) и разпореди, че те би трябвало да се разрушат.
Къпалнята „ Мария Луиза “
Дружество на Гайтански има мажоритарния дял от столичната къпалня „ Мария Луиза “ в Борисовата градина . От близо 20 години къпалнята е занемарена и се разрушава.

Тя е благосъстоятелност на акционерното сдружение „ Парк Мария Луиза “ АД , в което имат присъединяване компании, свързани с Вълка. Столичната община е миноритарен акционер посредством общинското сдружение „ Софийски парцели “ .

Гайтански по този начин и не съумява да трансформира къпалнята в сполучлив капиталов план. Миналата година, след опит да стартира реорганизация на басейна, предприемачът направи оферта на общината - или да изкупи каузи му в „ Мария Луиза “, или да го обезщети с парцели на съответната пазарна стойност, с цел да може къпалнята да стане напълно общинска.
 Запустялата къпалня „ Мария Луиза “ в Борисовата градина в София през юни 2019 година
През юли 2023 година „ Капитал “, че Гайтански е изискал 24 общински парцела в подмяна на басейна. Сред тях има терени с предопределение за паркинги, жилищни здания и даже учебни заведения.

Офертата на Вълка към Столичната община обаче остава на равнище концепция.
Парите от страната
През 2021 година излиза наяве, че са получили големи заеми от държавната Българска банка за развиване (ББР). Нейното предопределение по принцип е да поддържа дребния и междинния бизнес.

Сред най-големите получатели на заеми от ББР се оказва още веднъж компания, свързвана с Гайтански - строителното сдружение „ Роудуей кънстракшън “. През 2019 година то получава от ББР рекордните близо 150 млн. лв. заем. Това се случва месеци след основаването на компанията.

Целта на заема е закупуването на друга строителна компания, която също е следена от Гайтански.

За тази история се разбра в хода на инспекциите по какъв начин се разходва ресурсът на ББР поради. Подозренията са, че заеми са отпускани без нужните обезпечения. По информация на „ Капитал “ през 2022 година компанията на Вълка стопира да изплаща заема си.
Връзките с Движение за права и свободи
През годините за Гайтански излизат изявления, че е непосредствен до Движение за права и свободи. Той е свързван съответно с почетния ръководител на придвижването Ахмед Доган .

Движение за права и свободи е учредено през 1990 година от Доган, който е и първият му водач. Сега ръководител е депутатът Делян Пеевски, глобен от Съединени американски щати и Англия за корупция. За партията гласоподават най-вече българските турци и мюсюлмани, които виждат в придвижването бранител на правата им.

Причината е, че появяването на Движение за права и свободи се счита за реакция на насилственото преименуване и прогонване на стотици хиляди турци от България при така наречен „ възродителен развой “ по времето на комунизма сред 1984 и 1989 година

Тогава Доган лежи в пандиза поради съпротивата си против тези похищения. По-късно се схваща, че е бил сътрудник на тайната полиция Държавна сигурност (ДС) и е сътрудничил на режима.

В годините от този момент обаче Движение за права и свободи стартира да се свързва със скрита власт в държавните институции и с корупционни практики.

Свързаността сред Гайтански и Доган става публична за известно време през 2017 година Тогава Гайтански и Доган записват дружно компанията „ Уотър Витал “ . За съдружието им пръв заяви уеб сайтът „ Биволъ “ през 2018 година По-късно сдружението е закрито.

Гайтански има ползи и в бранша на водоснабдяването и канализацията. Свързваната с него компания печели огромни публични поръчки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР