Край на ядрената енергетика в Германия - в полунощ на

...
Край на ядрената енергетика в Германия - в полунощ на
Коментари Харесай

Черен ден. Германия спира последните си три АЕЦ, но има и недоволни


Край на нуклеарната енергетика в Германия - в среднощ на 15 против 16 април ще бъде комплициран завършек на потреблението на нуклеарна електрическа енергия. Страната ще стартира извеждане от употреба на последните три настоящи реактора (АЕЦ), откакто този тип централи имат повече от 60-годишна история в Германия.

Че Берлин желае да е първи в Европа с отвод и от нуклеарна, и от въглищна енергетика по пътя към въглеродно неутрална стопанска система, е ясно от дълго време. Решението за отвод от атомните централи беше взето след повредата във Фукушима, Япония, през 2011 година

Преходът към сила напълно от възобновими източници в Германия би трябвало да завърши до 2035 година

Две от трите настоящи немски АЕЦ трябваше да бъдат спрени още предходната година, само че енергийната рецесия, подбудена от войната, която Владимир Путин стартира в Украйна през февруари 2022 година, забави процеса. Плановете на държавното управление в този момент обаче срещат мощен протестен отпор, оповестява Ройтерс.

" Утрешният ден е неприятен, това е черен ден за Германия ", сподели в петък ръководителят на Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц, представен от ДПА. Свободната демократическа партия (СвДП) в Германия също разкритикува прекъсването, потвърждавайки, че нуклеарната сила била устойчива и потребна за околната среда.

Министърката на околната среда Щефи Лемке, която е представител на Зелената партия, е на противоположното мнение - че нуклеарната сила е " прекомерно скъпа, прекомерно мудна, прекомерно рискова и не е надеждна в битката с климатичната рецесия " - най-вече поради отромното количество вода, което е нужно за изстудяване по време на производството на ток от атомен разпад.

От своя страна министърът на стопанската система Роберт Хабек, който също е от Зелената партия, увери, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последните три АЕЦ.

На този декор Германия стана следващата страна в Европейски Съюз, което е " за " налагането на наказания против Русия и в региона на нуклеарната енергетика. Въпросът е противоречив, а България в лицето на служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев и на президента Румен Радев към този момент загатна преди време, че в случай че се стигне до такива наказания, София ще наложи несъгласие.

България към момента е подвластна от Москва в областта на АЕЦ - реакторите в " Козлодуй " са съветски и макар подписаните нови контракти с американската " Уестингхаус " и френската " Фраматом " за различно нуклеарно гориво, централата към момента работи с съветско такова. Поддръжката също зависи от съветската страна.

" Виждали сме към този момент, че Русия съзнателно употребява зависимостите в енергийния бранш като средство за оказване на напън. Затова в този момент немското държавно управление изиска от Европейската комисия в идващия пакет наказания да бъде включен и нуклеарният бранш ", съобщи обаче Роберт Хабек в изявление за ДПА. По думите му е време " целият Европейски Съюз да стане по-независим от Русия ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР