Край на инхаус процедурите, нов Фонд за регионално развитие и

...
Край на инхаус процедурите, нов Фонд за регионално развитие и
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Без инхаус процедури, нов Фонд за общините и три тунела

Край на инхаус процедурите, нов Фонд за районно развиване и фокус върху най-бедните райони. Това са трите целта, които министърът на районното развиване Гроздан Караджов уточни в първата си конференция след поемането на поста.

Караджов, който партията на Слави Трифонов Има Такъв Народ предложи за едно от най-големите министерства, би трябвало да се оправи с проблематични структури като АПИ и " Автомагистрали ", ДНСК, а също и ВиК бранша. " Няма да се употребяват инхаус процедурите, а инженерингът ще бъде редуциран до най-малко ", разгласи Караджов, с което зачерта две от най-използваните от предишното ръководство процедури.

През инхаус поръчки АПИ раздаде над 4 милиарда лева на " Автомагистрали ", а самото сдружение преведе огромна част от тези пари на определени без конкурс компании и в несъгласие със Закона за публичните поръчки. А поръчките " на инженеринг " бяха обичан прийом за прескачането на контрола върху изпълнителите и намаление на качеството - при тях една и съща компания проектира и извършва плановете.
Трите целта
Караджов разгласи, че се работи по основаването на нов Фонд за районно развиване, който да взема решение проблемите на общините като преодолее " държавната дисхармония ", която съществува в този момент. В конкретизиране до " Капитал " той показва, че фондът е с индикативна стойност 1 милиарда лева, като детайлите по самото структуриране още не са ясни.
Реклама
Ще се даде преимущество на най-бедните райони - Родопи, Странджа-Сакар и Северозападен район. Те ще бъдат предпочитани и при кандидатстването по новия фонд и по до момента съществуващите механизми за финансиране в Министерство на регионалното развитие.

Общата концепция, доколкото можа да се разбере от думите на Караджов, е общините да могат да аплайват на свободен принцип за сложни планове и поправки. В момента общинските бюджети са извънредно дребни и те не смогват да покриват съвсем нищо от нужните си разноски, поради което непрестанно търсят субсидии от страната и еврофинансиране. Имаше няколко опита в годините обратно за подобен вид финансиране - да вземем за пример 500 млн. лева от кабинета " Орешарски ". Нищо от тези хрумвания обаче не просъществува дълго.

Караджов е песимистичен, че Фондът ще може да проработи бързо, макар че има кардиналното единодушие на финансовия министър Асен Василев. Финансирането би трябвало да пристигна от държавния бюджет.
Тунелите
" Започваме работа единствено по тунелите Петрохан, Шипка и този под Стара планина по протежението на автомагистрала " Черно море ", разгласи още Караджов. Според него първият е в доста начална фаза, като сред 1-2 години ще са нужни за проектирането и отчуждаването. Като неприятна изненада министър Караджов дефинира за себе си, че тунелът под Шипка е очакван единствено като двулентов път (по една лента в посока). " Казвам го, с цел да не открием, че е изненада за всички ", показа той.
Реклама
Очаква се и продължаването на 4-годишната стратегия за ремонт на пътищата, само че ще бъде изработен цялостен одит на всички пътища от първи клас, автомагистрали и оборудванията към тях. Одитът е разпореден преди няколко дни от новия зам.-министър Явор Пенчев.

Предстои още интензивна работа с АПИ за попълване на досиетата по сегашните поправки на автомагистрали, тъй като сегашната документи има проблеми и пропуски, няма дефинитивни планове, липсва Оценка на въздействието върху околната среда и не са направени отчуждаванията.

По нов метод ще се бюджетират и годишните действия на АПИ по договорите за поправки и поддръжка. Досегашният модел, по който се залагат няколкостотин милиона, а в края на годината с изключителни постановления на държавното управление се дават милиарди, няма да продължи. Именно този модел докара до митингите на строителите пред районното министерство това лято.

Караджов съобщи още, че работата по саниране на жилищните здания се чака да продължи. Ще бъде осъществена и цялостна инспекция на заповедите за нелегално строителство. Последната задача е ориентирана към новия шеф на ДНСК - Лиляна Петрова.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Медийна сергия 3 Компании 1 Политика 2 Медийна сергия 3 Компании 1 Компании 2 Енергетика 3 Медийна сергия Реклама ЕкипътМинистър Караджов показа и екипът, с който ще работи. В него влизат зам.-министрите Деляна Иванова и Явор Пенчев. Първата ще е с сектор държавни вложения, ВИК, европейски стратегии и ще дава отговор и за контрола върху всички търговски сдружения под шапката на министерството. Пенчев пък ще следи АПИ, ДНСК.Катерина Граматикова ще е шеф на кабинета на министъра. А Ивайло Стайков и Васко Василев ще са съветници.Петър Димитров е парламентарен секретар. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР