Край Александруполис вече пети ден бушува огромен пожар, който предизвика

...
Край Александруполис вече пети ден бушува огромен пожар, който предизвика
Коментари Харесай

Ситуацията е апокалиптична: Линч на мигранти, обвинени за пожара край Александруполис

Край Александруполис към този момент пети ден бушува голям пожар, който провокира евакуацията на редица селища, както и на университетската болница. Намерени са телата на 27 души, починали в пожара, които още не са разпознати и се счита, че също са мигранти.

За противозаконното залавяне и държане на мигрантите с а задържани притежателят на автомобила, който е теглел ремаркето - задграничен жител, както и двама гръцки жители, обвинени в присъединяване в закононарушението.

На видеото, представено от телевизия Скай, се чува гласът на мъжа, който снима, да споделя, че става дума за " 25 части ", които били хванати с " една разходка до (Неа) Хили " (предградие на Александруполис). " Планината е цялостна. (...) Тези са се заклели да ни изгорят. Пърнарите (вид дъб) са цялостни. Навсякъде. Това ви споделям, организирайте се, излезте всички да ги съберем, ще ни изгорят, споделям ви. "



Командването на гръцката полиция заяви, че нелегално арестуваните мигранти са от Сирия и Пакистан.

Снимка: Колаж на ekathimerini.com

В известието на полицията се акцентира още, че " Гърция е правова страна със мощно демократично законодателство и хуманна традиция. Саморазправата не се толерира в никоя от деянията ѝ ".

Полицейските управляващи напомнят още напъните, които поставят за отбрана на границите, и оповестяват, че през август чиновниците им са предотвратявали противозаконното прекосяване на границата с Турция по р. Марица (Еврос) на към 900 мигранти на ден. Задържани са и стотици трафиканти.

Българин в Никити: Ситуацията е апокалиптична

Малко преди среднощ пламна ново огнище в северната част на остров Самотраки, в региона на село Терма. Огънят е в горска околност и на известно разстояние от селището. Островът е без ток, само че няма риск за туристите, оповестиха пожарникарите.

Пламъците в гръцката част на Родопите се насочват към Комотини, заяви гръцката социална телевизия ЕРТ. Извършва се евакуация на няколко села в региона.

В област Еврос дейните фронтове, които провокират безпокойствие, са този в град Александруполис, който гори към този момент четвърти ден, и този в националния парк Дадя, където през вчерашния ден бяха открити 18 овъглени мигранти, измежду които и две деца.

Българският екскурзиант Даниел Неделчев, който се намира в Никити, описа за обстановката с пожарите в Гърция.

" Димът във въздуха се усеща и през днешния ден. Картината през вчерашния ден беше леко апокалиптична. Никой не знаеше какво се случва. Бяхме на плаж, когато се задими. Хората просто стояха и снимаха червено-оранжевите окраски в небето. Имаше пожар и в Полигирос, само че той беше бързо сподавен. Постоянно летяха хеликоптери. След това разбрахме, че главното задимяване идва от Александруполис. Имам много другари в Никити, незабавно обменихме информация ", описа Неделчев пред NOVA.

Нощта беше тежка за жителите на десетки райони на Гърция. Около 90 са дейните огнища в цялата страна.

В Александруполис и близките села противопожарните сили през цялата нощ действаха в опит да слагат под надзор няколко огнища, където към този момент не духа вятър има загасени огнища, само че огнеборците остават на място заради риск от ново разпалване. Все още заради слаба видимост е затворена автомагистралата Комотини - Александруполис.

Гръцките противопожарните екипи оповестиха през днешния ден, че в няколко региона, където горят пожари, вятърът е спрял и последователно пожарникарите овладяват огнената буря. В мощ обаче е възбраната и през днешния ден за влизане в горски региони.

Няма интензивно огнище наоколо до границата с България.

Българските управляващи наблюдават непрекъснато обстановката с пожарите наоколо до границата с България. Горските управляващи у нас към този момент са подхванали превантивни ограничения за отбрана на хората от пограничния район и запазване на горските територии у нас. Всички служби, отговарящи за стопанисването на горите са в подготвеност за предприемане на своевременни дейности при нужда, оповестиха от Министерството на земеделието и храните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР