Кръвното налягане може да се повиши след тренировка, като това

...
Кръвното налягане може да се повиши след тренировка, като това
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за нивото на кръвното налягане след тренировка

Кръвното налягане може да се увеличи след подготовка, като това нормално е краткотрайно. Като цяло упражненията ще ви оказват помощ да поддържате здравословно кръвно налягане. Въпреки това, рисковите пикове или спадове на кръвното налягане могат да бъдат симптом на здравно положение като хипертония.

По време на подготовка е всекидневно кръвното налягане на човек да се покачва според от интензивността на упражнението и цялостното му здравословно положение. Сърдечно-съдовата система изпитва нараснали условия, а мускулите се нуждаят от повече О2. След това обаче кръвното налягане би трябвало да се възстановява.

Многобройни изследвания демонстрират, че упражненията могат дейно да намалят кръвното налягане, без значение дали упражненията са интензивни или умерени.

Хипертонията или високото кръвно налягане постоянно не дава забележими признаци, само че може да има съществени последствия за здравето, като сърдечни болести или инсулт. Чрез реализиране и поддържане на здравословни равнища на кръвното налягане, изключително посредством извършения, тези проблеми могат да бъдат предотвратени.

Упражненията също оказват помощ за понижаване на напрежението, предизвикват загубата на тегло и понижават риска от хипертония и обвързваните с нея затруднения, защото стресът и наддаването на тегло могат да допринесат за високо кръвно налягане.

В тази публикация обсъждаме идеалните равнища на кръвното налягане и даваме препоръки по какъв начин да понижите кръвното налягане посредством извършения и други промени в метода на живот.

Ефекти от упражненията върху кръвното налягане

По време на аеробни действия като плуване, колоездене и тичане, условията към вашата сърдечно-съдова система се усилват. Вашите мускули се нуждаят от повече О2, което води до нараснала периодичност на дишане.

В отговор сърцето ви бие по-силно и по-бързо, с цел да изпомпва кръв и да доставя О2 на мускулите ви. Това води до повишение на систолното кръвно налягане.

Нормално е систолното кръвно налягане да доближи равнища сред 160 и 220 mm Hg по време на подготовка. Въпреки това, в случай че систоличното кръвно налягане надвишава 200 mm Hg и не сте се съветвали с доктор, целесъобразно е да спрете да упражнявате. Когато систоличното кръвно налягане надвиши 220 mm Hg, рискът от сърдечни проблеми се усилва.

Различни фактори могат да повлияят на това по какъв начин вашата сърдечно-съдова система реагира на извършения, в това число диета, медицински положения и медикаменти.

Например хипертонията при физическо натоварване е положение, характеризиращо се със доста повишение на кръвното налягане по време на физическа интензивност. Индивиди с хипертония при физическо натоварване могат да получат пикове на систолното кръвно налягане до 250 mm Hg по време на подготовка.

Обикновено кръвното ви налягане би трябвало да се възстановява в границите на няколко часа след подготовка. Струва си обаче да се означи, че кръвното ви налягане може да не се върне до точното равнище преди подготовка. Леко намаляване на кръвното налягане в границите на няколко часа след подготовка се смята за обикновено.

Упражнение за хора с риск или с високо кръвно налягане

Упражнението нормално е безвредно за хора, изложени на риск или с високо кръвно налягане. Редовната физическа интензивност в действителност може да помогне за поддържане на здравословни равнища на кръвното налягане.

Ако сте изложени на риск или имате хипертония, целесъобразно е да се консултирате с доктор, с цел да определите най-безопасния метод към упражненията. Това може да включва използването на медикаменти за управление на кръвното налягане, избор на действия с умерена активност и последователно увеличение на честотата на упражненията до ежедневна рутина.

Ако имате терзания по отношение на кръвното си налягане, можете да го наблюдавате преди, по време и след подготовка, с цел да наблюдавате измененията.

Упражнение за хора с ниско кръвно

Преди да започнете нова подготвителна стратегия, значимо е да се консултирате с доктор, изключително в случай че имате ниско кръвно налягане (хипотония). Упражненията, изключително действия, които включват неочаквани промени в позата, могат евентуално да провокират признаци като замаяност, замъглено зрение и гадене.

Ниското кръвно налягане обаче не значи, че би трябвало изцяло да избягвате упражненията. Всъщност физическата интензивност може да бъде потребна при преодоляването на хипотонията посредством усилване на кръвообращението.

Ако имате ниско кръвно налягане, целесъобразно е да се занимавате с действия с умерена активност, които не включват бързи промени в позицията, като навеждане и бързо изправяне.

Какво е обикновено?

Измерванията на кръвното налягане включват две цифри: систолично и диастолично кръвно налягане.

Систолното кръвно налягане съставлява силата на кръвта против стените на артериите, когато долните камери на сърцето се свиват, до момента в който диастоличното кръвно налягане мери същата мощ сред ударите, когато сърцето се отпусне.

Когато записват кръвното налягане, лекарите записват систолното число преди диастолното.

Нормалните показания на кръвното налягане нормално са под 120 за систолично налягане и под 80 за диастолично налягане, постоянно записани като под 120/80 mm Hg (милиметри живак).

Показания над 140/90 mm Hg демонстрират хипертония или високо кръвно налягане.

С придвижване на възрастта равнищата на кръвното налягане се покачват.

Как да понижим кръвното налягане

За да намалят високото кръвно налягане, хората могат да обмислят следните тактики:

  • Редовна физическа интензивност и извършения за повишение на фитнес равнищата.
  • Прилагане на практики за здравословно ръководство на тежестта за реализиране и поддържане на здравословно телесно тегло.
  • Правене на диетични промени, като понижаване на приема на натрий и изразходване на уравновесена диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини.
  • Отказ от тютюнопушене за възстановяване на цялостното сърдечно-съдово здраве.
  • Консултация със здравен експерт, с цел да се дефинира дали са нужни медикаменти за кръвно налягане и съблюдаване на наставления проект за лекуване.

Увеличаване на физическата интензивност и упражненията

Много хора имат затънал метод на живот заради дълги интервали на седене на работа и ангажиране в пасивни действия през свободното си време, като гледане на телевизия или игра на видео игри. Проучванията демонстрират връзка сред заседналия метод на живот и хипертонията.

Физическата интензивност е един от най-ефективните способи за попречване или ръководство на хипертонията.

Изчерпателен мета-анализ, извършен през 2016 година, изследва непосредствените резултати от упражненията върху кръвното налягане. Анализът, който включва 65 изследвания, разкрива, че показанията на кръвното налягане доста понижават след подготовка.

Намаляването на кръвното налягане е по-изразено при избрани групи, в това число мъже, лица, които към този момент са били физически дейни, и тези, които не са приемали медикаменти за хипертония.

Физическата интензивност също може да помогне за загуба на тегло и даже умерено понижаване на тежестта с 3-5% може да способства за намаление на кръвното налягане.

Що се отнася до интензивността на упражненията, учените са открили, че както интензивните, по този начин и умерените физически действия са еднообразно ефикасни за понижаване на кръвното налягане. Това допуска, че по-кратките или по-малко интензивни извършения към момента могат да бъдат потребни.

Въпреки че всякаква физическа интензивност е потребна, целесъобразните насоки за възрастни включват:

Аеробна интензивност, като вървене или тичане

  • Ангажиране с най-малко 150-300 минути умерена интензивност или 75-150 минути интензивна активност на седмица.

Укрепване на мускулите

  • Работете върху укрепването на главните мускулни групи най-малко 2 или повече дни седмично.

Участието допълнително от предложеното количество умерени извършения може да обезпечи спомагателни изгоди. В идеалния случай хората би трябвало да се стремят да включат умерена физическа интензивност в седмичната си рутина.

Освен това изследванията демонстрират, че хората с добра кардиореспираторна форма имат по-малък риск от развиване на хипертония.

Важно е да се означи, че почти 20-25% от хората с хипертония може да не изпитат намаляване на кръвното налягане след подготовка.

Промяна на диетата

За намаление на кръвното налягане хората може да сметнат за потребно да:

Намалят приема на натрий

  • Препоръчва се потреблението на не повече от 2300 мг сол или натрий дневно.

Следват диетата DASH

  • Диетичните подходи за прекъсване на хипертонията (DASH диета) натъртват на потреблението на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, постни протеини и растителни масла. Също по този начин включва отбягване на наситени мазнини, пълномаслени артикули, захар и подсладени артикули.

Контролират консумация на алкохол

  • CDC дефинира умерения банкет на алкохол като до две алкохолни питиета дневно за мъже и до едно пиво дневно за дами.

Прием на медикаменти за кръвно налягане

Когато измененията в метода на живот сами по себе си не са задоволителни за реализиране на здравословни равнища на кръвното налягане, доставчиците на здравни услуги могат да предписват медикаменти, в това число:

  • Диуретици
  • Блокери на калциевите канали
  • Инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE инхибитори)

Кога да посетите доктор

Високото кръвно налягане постоянно не дава забележими признаци. Отчитането на кръвното налягане може да се получи единствено посредством бърз и неусетен тест.

За да наблюдават кръвното налягане, хората могат да посетят локална клиника за рутинни проби или да употребяват апарат за премерване на кръвно налягане.

Ако показанията на кръвното налягане са нараснали, първичният метод включва въвеждане на промени в метода на живот. Необходимо е постоянно следене на кръвното налягане, с цел да се оцени успеваемостта на тези промени. Ако кръвното налягане остане високо, целесъобразно е да потърсите лекарска помощ.

Хората, които не са сигурни за положението на кръвното си налягане, би трябвало да се съветват със здравен експерт за тест, изключително в случай че изпитват признаци като главоболие и гадене, които от време на време могат да демонстрират високо кръвно налягане.

Заключение

По време на подготовка е типично кръвното налягане да се покачва. Физическата интензивност като цяло е безвредна, даже в случай че имате ниско или високо кръвно налягане и може да бъде от изгода за ръководството на равнищата на кръвното налягане.

Проучванията демонстрират, че умерените извършения са еднообразно ефикасни, както и интензивните извършения за понижаване на кръвното налягане.

Препоръчително е хората да се стремят към най-малко 150 минути умерени аеробни извършения на седмица.

Ако макар ангажирането с нараснала физическа интензивност и приемането на други промени в метода на живот, показанията на кръвното налягане не престават да остават високи или в случай че забележите, че кръвното ви налягане се покачва прекалено или пада прекомерно ниско по време на подготовка, целесъобразно е да потърсите лекарска помощ. В някои случаи може да са нужни медикаменти за лекуване на хипертония.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР