Кравите в целия свят водят непрестанна борба с хапещите ги

...
Кравите в целия свят водят непрестанна борба с хапещите ги
Коментари Харесай

Боядисаха крави като зебри, за да не ги хапят мухите

Кравите в целия свят водят непрестанна битка с хапещите ги мухи, само че учени може би са разкрили чудноват метод да се оправят с казуса, оповестява в. "Мирър ".

Досадните инсекти предизвикват разнообразни проблеми на кравите, като понижават храненето и съня им и усилват равнищата им на стрес. Специалисти от Центъра за селскостопански проучвания в префектура Айчи, Япония, обаче наподобява са разкрили по какъв начин да понижат дразненето, което мухите предизвикват на кравите.

За задачите на проучването крави били боядисани по този начин, че да наподобяват като зебри. Била тествана хипотезата, че черно-белите линии влияят като спирачка за мухите, обърквайки сетивата им. Учените подбрали 6 крави, като две от тях били боядисани с черно-бели линии, други две запазили присъщия цвят на козината си, а последните две били боядисани с черни линии, с цел да бъдат включени в контролна група, като задачата била да се потвърди, че мухите не са пропъдени от избран тип багра. Кравите били следени три дни и по-късно опитът бил още един. Колкото и да е необикновено, мухите, които кацали върху маскираните като зебри крави, били съвсем 2 пъти по-малко, в сравнение с върху другите крави. Боядисаните с черно-бели линии крави имали също по-малко поведенчески прояви, свързани с изгонване на мухи.

Резултатите от проучването са оповестени в PLoS One.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР