Кратка, но остра глобална рецесия изглежда все по-неизбежна заради епидемията

...
Кратка, но остра глобална рецесия изглежда все по-неизбежна заради епидемията
Коментари Харесай

Кратка, но остра световна рецесия изглежда все по-неизбежна

Кратка, само че остра световна криза наподобява все по-неизбежна поради епидемията от COVID-19, оповестяват вложители, представени от CNN.

Една от аргументите е появилият се мощен боязън на финансовите пазари. Йоахим Фелс, консултант по международната стопанска система в PIMCO сподели, че вижда опция за криза в Съединени американски щати и Европа през първата половина на годината, последвана от възобновяване през втората половина. Според него Япония е доста евентуално към този момент да е в криза.

" Според нас най-лошото за стопанската система ще пристигна през идващите няколко месеца ", сподели Фелс.

Какво може да провокира световна криза?

Коронавирусът предизвиква хората да стоят вкъщи и да заобикалят пътуванията. Въздушният превоз към този момент търпи съществени загуби, хотелските резервации внезапно спадат, стартират да опустяват и заведенията. В същото време прекъсването на фабриките в Китай и на други места, както и опасенията от по-големи разстройства в други елементи на света, нарушиха съществено веригите за доставки. Взривно разрастващата се динамична картина притиска фирмите, които непрекъснато пускат предизвестия за това по какъв начин вирусът ще удари облагите им.

Колкото по-дълго траят ограниченията и колкото по-драматични са напъните за овладяване на епидемията, толкоз по-дълбоки ще бъдат последствията за световната стопанска система. В момента обстановката е извънредно неразбираема и несигурна.

" Дължината и дълбочината на световното икономическо стесняване зависи най-вече от това дали здравните чиновници могат доста да забавят разпространяването на вируса посредством увеличение на тестванията, рестриктивните мерки на всеобщите събития и карантините на инфектираните хора, както и техните контакти ", споделя Ян Хациус, основен икономист в Goldman Sachs.

Китай, който беше най-засегнат от заболяването, регистрира спад на интензивността през февруари. Това е първото икономическо стесняване за страната от 70-те години насам. Сам по себе, този факт по себе си прониза световната стопанска система.

Но защото броят на случаите в международен мащаб надвишава 100 000, а държавните управления отвън Китай афишират от ден на ден ограничавания, икономистите започнаха да позволяват по-сериозен удар по световната стопанска система и с всеки минал ден вероятността за това от ден на ден се усилват.

Нийл Шеринг, основен икономист на групата в изследователската компания Capital Economics предвижда, че най-лошият сюжет е  " внезапна, само че евентуално къса криза ". Но, по думите му това може да се промени бързо.
  " Докато вирусът се популяризира, има огромен късмет този най-лош случай да стане най-вероятният сюжет ", сподели той.

Главният икономист на Morgan Stanley Четан Ая счита, че световният напредък ще претърпи " забележителен потрес " през първата половина на 2020 година

Според банката растежът на Брутният вътрешен продукт ще се намали до годишен ритъм от 2,3%, преди да се възвърне до 3,1% през идващите шест месеца, подтикван от правителствата и централните банки.

Нищо като 2008 година

Добрата вест? Рецесията, породена от ковид, ще наподобява доста по-различна от тази от финансовата рецесия през 2008 година, показва Шеринг.

" Прогнозата е извънредно несигурна, само че съгласно нас на този стадий това е най-вероятно това да е къс, изострен потрес ", сподели Шеринг.

Но в бързо изменяща се среда, която ще разчита значително на идващия отговор на политиката, е мъчно да се каже сигурно.

Централните банки също имат надалеч по-малко муниции, в сравнение с през 2008 година, което може да повлияе на темповете, с които стопанската система се връща към естествена скорост. Лихвените проценти в Европа и Япония към този момент бяха негативни още преди коронавирусната опасност. След като предходната седмица понижи лихвените проценти с половин % при незабавна мярка, Федералният запас на Съединени американски щати също е ограничено откъм ограничения и решения за справяне.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР