Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на

...
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на
Коментари Харесай

Витанов: Броят смъртни случаи в края на годината  ще прехвърли 30 000

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 13 декември 2021 година Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни. Никулден мина. Омикронът още го няма. Знаете прогнозата ми - този вид на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са следващата година. Прогнозата се извършва. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.993 - близо е до 1. Прогнозата я знаете - постепенно разтоварване на здравната система. БАВНО с огромни букви. Това е става пред очите ви.

Виждате, че броят на дейните случаи се чака да понижава постепенно. Както виждате, упованията ми, че здравната система няма да може да се разтовари задоволително до края на годината, се сбъдват.

Починали по отношение на умрелите от съответната вълна предходната година по това време - 126, 9% (от декември има още доста време).

Значи, дотук при тази върна са умряли 26.9% повече хора в сравнение с при съответната вълна предходната година. Причина - незадоволително обхватна имунизация. Ама делта разновидността бил по-малко гибелен от британския. Така де, само че заразява повече и това компенсира. Пример - 3% смъртност при 2000 инфектирани е повече от 4% смъртност при 1000 инфектирани.

Забележете, това важи и за Омикрон разновидността, който се чака да е по-заразен, само че по-малка гибелен. 4% смъртност при 1000 инфектирани и по-малко от 1% смъртност при 5000 инфектирани.

Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината - чакам да прехвърлим 30 000. Кой ли не се изреди да реве и вие против тази прогноза. Днес броя е 29 536. До края на годината има 18 дни.

Виждате, че обстановката бавно се усъвършенства. Картата демонстрира индикации, че жълтата зона ще стартира да се уголемява в западна посока. Това е добре. София град държи ситуацията и се чака да е на равнище 3. Това е добре. Добре е, че и другите области с доста население като Пловдив и Варна са на равнище 3. Добре ще да е, да има повечко области на равнище 2. Броят на такива области се чака бавно да нараства.

Тъмночервеното се чака да изчезне. Това е добре. София-град се чака да е вън от тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната конюнктура в страната. Очакванията са, броят болни на 100 000 души постепенно да понижава.

Паднахме под 2000 нови случая дневно. Това е доста добре. Гасим дифузното разпространяване. А то като угасне, не е елементарно да пламне отново. Тоест и да пламне отново, ще е следващата година. Иначе казано - още един знак за спокойни празници. Но вие, които четете постоянно тези разбори, не се учудвате, тъй като знаете - от дълго време бе предсказано, че дифузното разпространяване ще угасне и че празниците ще са спокойни.

Средният брой нови случаи дневно на седмична база е 1647.

Посоката е надолу. Дифузното разпространяване съвсем спря, както и чаках. Дръжте по този начин още и тази седмица

Виолетовото постепенно понижава. Това е доста добре. Очаква се тази наклонност да продължи и през новата седмица. Трябва да държим по този начин и да внимаваме - въпреки всичко виолетовото още е доста. Благоприятния сюжет си прави работата, само че има потребност от нашата поддръжка, с цел да продължи да си я прави и да понижава обсега на виолетовата зона.

Омикрон разновидността на вируса - системата за ранно предизвестие на Витанов към момента не го засича, а тя, както към този момент се убедихме, не е неприятна. Днес е 13-ти, още една седмица да удържим и да не го пуснем в България - ще стане 20-ти и ето ви ги празниците пристигнали. Без огромни проблеми с Омикрона.

Тотален локдаун до края на годината - няма да има.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР