Кратерът Аристарх, заснет от камерата на НАСА “Шадоукам, работеща на

...
Кратерът Аристарх, заснет от камерата на НАСА “Шадоукам, работеща на
Коментари Харесай

Камерата на НАСА Шадоукам засне лунния кратер Аристарх, огрян от Земята!

Кратерът Аристарх, сниман от камерата на НАСА “Шадоукам ”, работеща на борда на задачата на Южна Корея “Данури ”. Photo credit: NASA/KARI/Arizona State University

На 22-ри февруари, до момента в който на Луната цареше нощ, а нейната повърхнина бе огряна от цялостната Земя, камерата на НАСА “Шадоукам ”, работеща на борда на задачата на Южна Корея “Данури ”, снима прелестна фотография на кратера Аристарх.

Отразената от Земята светлина е към 10 до 100 пъти по-слаба от вторичното осветление, което близките скали и хълмове хвърлят върху непрекъснато засенчените полярни региони. Но тази фотография потвърждава, че технологиите на НАСА са задоволително положителни, с цел да може чрез светлината от Земята да се координират роботизираните действия през нощта на лунната повърхнина и даже работата на астронавтите, до момента в който извършват нощна промяна. Само за съпоставяне – пълноземието на Луната е към 20 пъти по-ярко от пълнолунието на Земята. Така че лунната нощ може да се окаже много гостоприемна за бъдещите заселници на естествения ни сателит.

Напомням на читателите, че задачата на Южна Корея “Данури ” има общо шест научни прибора, един от които е финансираната от НАСА камера “Шадоукам ”. Проектирана и издигната от американската компания Малин Спейс Сайънс Систъм, “Шадоукам ” е сходна с камерата “LROC ” на лунната задача на НАСА “Лунар Риконисънс Орбитър ”. За разлика от нея обаче тя може да снима неосветените от Слънцето местности на Луната въз основата на бледата отразена светлина от Земята и от близките скали и хълмове.

Напомням също по този начин, че задачата на Южна Корея “Данури ” бе изстреляна на 5-ти август предходната година чрез американска галактическа ракета “Фалкън 9 ”. В края на декември “Данури ” влезе наред в орбита към Луната.

Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ? Винаги можете да подпомогнете уеб страницата и неговия създател – вижте на този линк по какъв начин!

Инфо: Уебсайтът на Шадоукам

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР