Кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години

...
Кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години
Коментари Харесай

Фотоизложба в Берлин показва последните 7 години на художника Андрей Даниел



Кратък репортажен роман с образни акценти от последните седем години на огромния художник, учител и влъхва проф. Андрей Даниел /1952 – 2020/ ще бъде показан на 4 май в галерията на Българския културен институт в Берлин.

" Имахме щастието да се виждаме по-често по разнообразни мотиви в тези последни негови години освен поради нашето другарство, а и поради подготовката на негови изложения и такива на учениците му, на които извънредно държеше " – споделят уредниците от фондация " Въпреки ".

Изложбата е в памет на художника Андрей Даниел и на журналиста Стефан Джамбазов, който е създател на фотосите. Макар да не дефинира себе си като фотограф, Джамбазов има богата сбирка от фотоси и сходни изложения. " Гледам да не бъда усетен. Снимките в огромна степен са репортажни, тъй като аз в никакъв случай не нагласям индивида, не споделям " Застани тук или там –признава приживе Стефан Джамбазов и добавя: – Обикновено приказваме за първите седем години в живота на един човек. Но тук фотосите демонстрират някои моменти от последните седем – също значими и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше доста позитивни страсти – самопризнания, работа в Академията в София и филиала в Бургас, само че и тежко боледуване. Но той не се съобщи на заболяването и работеше, и преподаваше до края, и беше благополучен. Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството би трябвало да синтезират смисъл. "
Според създателя Андрей Даниел, " в случай че не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за близките, за доста огромни групи хора смисъл, то това битие ще бъде по-скоро някакъв тип вегетация ". Изкуството и етиката са взаимнопреплетени, а ролята на учителя по изкуства е да синтезира характерности – показа преди време проф. Даниел в изявление за Радио България – чуйте го.
Редактор: Йоан Колев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР