Кръстовищата на две нива са модерни и ефективни решения за

...
Кръстовищата на две нива са модерни и ефективни решения за
Коментари Харесай

Докато ние още спорим: София отпуши трафика с 5 кръстовища н...

Кръстовищата на две равнища са съвременни и ефикасни решения за  пътната инфраструктура във всеки бързо разрастващ се град, който има проблеми с трафика и тапи, безапелационни са специалистите. Сигурните резултати са най-малко четири ​- по-бързо напредване, по-малко разноски в превоза, повече сигурност на пътя и понижаване на замърсяването на въздуха, породено от колите.  

Докато ние в Пловдив към момента спорим и даже не планираме нужните пътни уреди, в София към този момент са построени над 25 кръстовища на две равнища. Резултатите се виждат - в близо двумилионната столица се кара по-лесно, в сравнение с в Пловдив. 

Съгласно Наредба на Министерство на регионалното развитие всяко кръстовище с трафик от над 8000 МПС на час (сумарно във всички посоки) наложително се построява на две равнища. В същата Наредба е записано, че при трафик от над  1300 МПС на час би трябвало да се отстранен дребните кръгови кръстовища, тъй като са неефективни.

В Пловдив обаче от години се прави тъкмо противоположното - дребни кръгови, които не на всички места правят работа, и нито един огромен план, който да реши даден транспортно-комуникационен проблем за дълги години напред.

В Пловдив двата огромни транспортни обекта на две равнища са издигнати преди доста години - Коматевският възел, приключен през 1985 година, и надлез „ Родопи ”, открит през 1999 година.

На процедура през новия век в Пловдив не е издигнат нито един важен транспортен възел.

В този смисъл екипът на кмета Здравко Димитров заложи на смела капиталова стратегия. В х​од е строителството на транспортния възел „ Модър - Царевец ”, а от през вчерашния ден започва и строителството на пробива до Водната палата. Третият огромен транспортен обект е пробивът под Централна гара. Той се извършва  по план на Националната компания „ Железопътна инфраструктура ” за модернизиране на ЖП възел Пловдив, а предизвикването пред Общината е да обезпечи комфортни и ефикасни връзки с тунела под гарата.       

В същото време сред 2012 и 2016 година в София бяха издигнати 5 кръстовища на 2 равнища и голямо кръгово на Лъвов мост, които доста отпушиха трафика. Това са кръстовището на бул. " България " и бул. " Акад. Иван Е. Гешов " (стойност: 23 млн. лева.), кръстовището на бул. " Акад. Иван Е. Гешов " и ул. " Св. Георги Софийски " (9,5 млн. лева.), кръстовището на  бул. „ Драган Цанков " и алея " Яворов " (пред Телевизионната кула - 20 млн. лева.), кръстовището на бул. " П. К. Яворов " и бул. " Ст. Михайловски " (зад Семинарията - 13,5 млн. лева.), кръстовището на бул. " Андрей Сахаров " и бул. " Андрей Ляпчев " (в " Младост ", 8,8 млн. лева.),  кръговото кръстовище на Лъвов мост (22 млн. лева.).

Стойността на всичките 6 основни обекта е 94,5 млн. лв., а средствата за създаване са обезпечени със заем от Европейската капиталова банка и от бюджета на Столичната община.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР