Красиви рисунки в класната стая, люлки и възглавници в коридора

...
Красиви рисунки в класната стая, люлки и възглавници в коридора
Коментари Харесай

Как едно училище преподава „Нормалност” даже само с вида си

Красиви рисунки в класната стая, люлки и възглавници в коридора – това са единствено част от чудесата в едно българско учебно заведение, които е номинирано за архитектурна премия в категорията „ Нормалност”.

В центъра за естествени науки и предприемачество в Първо ОУ в Берковица има и дребни терариуми, в които живеят два гущера и змия.
Снимка: bTV
Освен за игра и отмора, коридорите могат да се употребяват и за творчество. „ Рисуват върху дървото – идеална повърхнина за изобразяване, и по-късно могат да го изтрият. Когато почиват следобяд и имат занимания по ползи, могат умерено да рисуват”, изяснява шефът Катя Василева.
Снимка: bTV
В центъра има и лаборатория. В часовете по химия, физика и биология опитите могат да се следи от всички страни. Лабораторният остров е обвързван с класна стая посредством плъзгащи се стъклени порти. В нея има и аквариум с десетина рибки, обградени с друго място за игра.

Природният център е построен в част от постройката, неизползваема допреди две години. Ремонтът стартира с пари от фондация, европейска стратегия и спонсори и продължава цели две години. Идеята на предизвикателните дизайнерски хрумвания е не просто да се направи ремонт, а да се построи интериор с възпитателна цел.
Снимка: bTV
Директорката е безапелационна – напъните са се оправдали.

В центъра, както и в цялото учебно заведение, се употребява единствено електронен дневник. И всяка образователна стая разполага с мултимедия.

Заради ексцентричния и креативен метод към средата, Центърът за естествени науки и предприемачество е номиниран от платформа за архитектура (WhATA) в категория „ Нормалност на годината”. Гласуването е онлайн до края на януари, спечелилите ще бъдат оповестени на 15 февруари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР