Красивата еднофамилна къща на Maresfield Gardens 20 в лондонския квартал

...
Красивата еднофамилна къща на Maresfield Gardens 20 в лондонския квартал
Коментари Харесай

Да се разходим до къщата на Фройд в Лондон

Красивата еднофамилна къща на Maresfield Gardens 20 в лондонския квартал Хампстед не се разграничава по нищо от останалите двуетажни къщи с червени тухлени стени в близост. Кварталът е спокоен и прелестен, a спокойствието му е приютило именития психоаналитик през последната година от живота му.

Не е загадка, че Фройд се мести в Лондон с принуда. До 1938 година той не пожелава да напусне жилището си във Виена на Berggasse 19, където живее и работи в продължение на десетилетия. За страдание, опасността от нацистите надвисва със страшна мощ и едвам откакто най-малката му щерка е задържана закратко, той взема решение, на 81-годишна възраст, да остави Виена зад тила си.

Местенето напълно не било елементарно. Англия, разтърсена от стопански проблеми, не приемала бежанци от континента. То станало допустимо с помощта на самодейността и подкупите, платени от принцеса Мари Бонапарт – френска гражданка и прочут психоаналитик.

Така през март 1938 година освен Фройд и фамилията му, само че и движимостите от виенския апартамент биват избавени от Гестапо. Въпреки международната си популярност Фройд в никакъв случай не натрупва изключително благосъстояние. Той и фамилията му живеят като елементарни представители на европейската междинна класа. С какво тогава покъщнината на един елементарен доктор е толкоз забавна?

Фройд бил буен колекционер.

В къщата музей се обитава изключителната му сбирка от над 2000 гръцки, римски, египетски, етруски и други артефакти, подарени му от пациенти и близки. Там, несъмнено, се намира и най-известната мебел в света – диванът в кабинета му, безгласен слушател на всички негови пациенти.

За Фройд антиките не са единствено красиви движимости. Те са репрезентация на визията му за човешката душeвност. Той я разказва като руините на значим исторически град, Рим да вземем за пример. Под един пласт артефакти се крие различен. Те заемат едно и също физическо пространство, само че разкриването на другите пластове води откривателя до разнообразни интервали, които се наслояват един върху различен – постоянно динамични, изменящи се и кореспондиращи си един с различен посредством спомените. 

Картините в къщата са многочислени. Сред тях се открояват графики, нарисувани от Салвадор Дали и подарени на Фройд от самия художник;
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР