Красива церемония, предшествана от зрелищен пърформанс, откри седмото издание на

...
Красива церемония, предшествана от зрелищен пърформанс, откри седмото издание на
Коментари Харесай

Бляскаво начало на Синелибри 2021

Красива гала, предшествана от зрелищен пърформанс, откри седмото издание на " Синелибри " в зала 1 на Националния замък на културата. Ценителите на първокласното кино и литературата, която го въодушевява, както ДУМА писа, и тази година могат да се насладят на десетки вълнуващи кино-литературни събития и срещи чак до края на октомври.

По традиция празничната вечер стартира с одобрение на Жаклин Вагенщайн, основателка, директорка и основен селекционер на фестивала, научи ДУМА от Надежда Московска, шеф маркетинг и пиар на " Колибри ". И защото тазгодишното издание на " Синелибри " е отдадено на 700 години от гибелта на Данте Алигиери, на сцената прозвуча особено селекциониран откъс от неговата величава " Божествена комедия ". Преди това феновете станаха очевидци на гръмък пърформанс, чиято символика е подчинена на цялостната идея на фестивала. Авторка на концепцията е Мария Налбантова - художничка и образен артист; в екипа на плана вземат участие още Стефани Ханджийска (танц и хореография), Ивелина Иванова (анимация), Георги Атанасов (композитор). След церемонията се състоя българската премиера на провокативната биографична драма " Бенедета ", дело на Пол Верховен.

Лекцията " Данте Алигиери - Пътят към Рая " на Лиза Боева със специфичното присъединяване на Ицко Финци, който ще чете илюстриращи фрагменти от грандиозната творба на Данте, ще се състои на 7 октомври в " Casa Libri " на ул. " Цар Асен " 64 в границите на паралелната стратегия на фестивала.

Ден по-късно, на 8 октомври, в кино " Влайкова " от 19 ч. програмата " Психоанализа и кино " ще предложи прожекция на кино лентата " Три етажа " и полемика с разбор на зрителското прекарване с модератор Светлозар Василев. Режисьорът Нани Морети споделя история за човешките връзки през въздействието на гибелта, сексуалността, възпитанието, злоупотребата с доверието и прошката върху тях. Филмът е свободна акомодация на едноименния бестселър на Ешкол Нево, който съставлява опит с формата на самия разказ, само че и с опитите на едно разнолико общество да открие своята еднаквост. Очаква се писателят да дойде в София за показване на книгата и кино лентата на 16 октомври.

На фейсбук страницата на " CineLibri " на 9 октомври от 17 ч. ще се състои безвъзмезден уебинар с американските продуценти Джон Гросман и Анди Делиана. Лекцията ще се организира на британски език, тематиката е " Cinema production VS Commercial production in USA ". Събитието се провежда взаимно с посолството на Съединени американски щати в София и е предопределено за учащи и експерти в областта на киното и рекламата, които се интересуват от опциите за развиване в бранша в Съединени американски щати.

Не е за пропускане и срещата с Георги Тошев на 11 октомври в кино " Одеон " от 18.30 ч. Той ще показа кино лентата си " Урок по кино ", отдаден на Жан-Жак Ано, основателя на знакови филми като " Името на розата ", " Любовникът ", " Мечката " и " Седем години в Тибет ". Жива легенда на международната кинематография, Ано работи върху сюжет за нов филм, обвързван с пожара в катедралата " Нотр Дам ". Георги Тошев се среща с режисьора в Париж, а резултатът е този любопитен и трогателен документален филм.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР