Крадецът на праскови е новият премиерен спектакъл на Музикално-драматичния театър

...
Крадецът на праскови е новият премиерен спектакъл на Музикално-драматичния театър
Коментари Харесай

Крадецът на праскови с премиера във Велико Търново

" Крадецът на праскови " е новият премиерен театър на Музикално-драматичния спектакъл " К. Кисимов " във Велико Търново. Героите от едноименната повест на Емилиян Станев ще оживеят на театралната сцена тъкмо 60 години след основаването на обичания филм на Въло Радев. Спектакълът ще бъде показан на първи път пред аудитория на 22 май от 19 ч. в огромна зала на МДТ, научи ДУМА от Златина Димитрова.
Новата смела интерпретация на творбата на Емилиян Станев прави режисьорът Бойко Илиев, който е създател и на драматизацията на текста.
" Действието в повестта се развива точно във Велико Търново, където е роден и нейният създател. По улиците на Велико Търново и на крепостта " Царевец " снима своя филм Въло Радев, в който взе участие и незабравимата Невена Коканова. Благодарен съм на управлението на Великотърновския спектакъл за опцията да слага това заглавие, което е предизвикателство, само че и голяма отговорност ", споделя Бойко Илиев.
И напомня, че е написал драматизацията по повестта още през 2008 година, когато се ражда и първият му театър в НТ " Иван Вазов ". " Вече съм подвластен от творчеството на Емилиян Станев. Това е седмо негово произведение, което трансформирам в театрална режисура ", признава известният режисьор.
По думите му в основата на спектакъла стои " изключителната по своята психическа прозорливост, поетичност и дълбочина повест на Емилиян Станев ". След това напомня думите на писателя, че " няма нищо по-тягостно от повторението на предишното ", като подчертава, че чувството за повторяемост участва и в повестта. Редуват се две столетия, отдалечени една от друга с десетилетия, само че близки с болките от войната, епидемията, сушата, мизерията. В този импрегниран от свирепост, полуда и заболявания свят се ражда красива, неподвластна на времето, изгаряща обич. Плод на естествения блян за благополучие и независимост, за осмисляне на неуместното ежедневие, тя бива убита измежду хаоса на войната и епидемията във време, когато човеколюбието е изтрито от лицето на земята.
Героите на тази трагична и наситена с доста страсти любовна история разкриват света на любовта, която въпреки и загадка, е само способна да придаде смисъл на страданието, да възроди и да възвиси човешкия дух. Това е театър за безизходицата, за невъзвратимото и неизбежното, против които се изправя тази самопожертвователна обич. Нашият театър е отдаден на възраждащата мощ на любовта, споделя Бойко Илиев.
Ролята на суровия Полковник в постановката извършва Веселин Калановски. Красивата Полина Петкова пресъздава облика на неговата брачна половинка Елисавета, а младият артист Борис Атанасов ще дебютира на Великотърновска сцена като сръбския военнопленик Иво Обретенович. В функциите на Ординареца, Майката и Учителя вземат участие актьорите Детелин Кандев, Стефка Златкова и Стефан Методиев.
Сценографията и костюмите са на художничката Никол Трендафилова, а музика, особено за " Крадецът на праскови ", е написал Петър Атанасчев. Помощник режисьор е Лиляна Кехайова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР