Красимир Захов влезе в историята на българското плуване като най-титулуваният

...
Красимир Захов влезе в историята на българското плуване като най-титулуваният
Коментари Харесай

Красимир Захов с четвърта световна титла за ветерани

Красимир Захов влезе в историята на българското плуване като най-титулуваният деец в интернационалните води, откакто завоюва четвърта международна купа на шампионата на планетата в Гуанджу (Южна Корея).

Преди 5 години в Монреал президентът и треньор на столичния “Спринт” записа златен хеттрик в трите бруста, а е и европейски отличник.

В Корея Захов победи на 200 м бруст във възраст 40-44 години с време 2:32,06 мин. Освен това дългогодишният държавен първенец и участник на олимпийските игри в Сидни 2000 стана втори на 100 м бруст (1:07,38 мин.) и има общо 5 медала от мастърските международни. На 50 м бруст е четвърти с 30,68 мин. И е първият наш с трофеи от два международни шампионата.

В Корея показа тима на София Мастърс.

В Гуанджу две трофеи в два спорта (плуване и скокове във вода) и общо четири медала извоюва най-възрастният член на българската група и евентуално на мондиала – 91-годишният Танчо Тенев.
 Два бронзови медала взе Людмила Белчева. Във възраст 55-59 година ветеранката на бургаския Черноморец стана трета на 50 и 100 м тил, надлежно с 37,50 сек. и 1:21,53 мин.

Медалите докосна различен представител на Черноморец и дълготраен съотборник на Захов, както и олимпиец, а в този момент треньор в Акулите (Бургас) – Иван Ангелов.
 Общия брой извоювани оценки от българите е 27.

На международните шампионати за ветерани се раздават медали до шесто място. Титлите са три, сребърните медали три, бронзовите два. Направихме и щафети, приключили на четвърто и шесто място.

В Корея българската група бе внушителна - от 11 състезатели от три клуба (София Мастърс, бургаският Черноморец и варненският Албатрос 2001). Групата водеха Жан Тушанов (София Мастърс - на горната снимка) и Жанет Щерева (Албатрос 2001). Една от най-силните ни ветеранки – Юлияна Новоселска (GD Sport, Благоевград), също даваше кураж. Тя беше декларирана, само че контузия я извади от шампионата.
 Отличията на българите в Корея
Златни - 3 броя
Сребърни - 3 броя
Бронзови - 2 броя
IV-то място - 10 броя + щафети
V-то място - 2 броя
VI-то място - 7 броя + щафети

Василен Димитров, BGswim.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР