Красимир Влахов бе избран за конституционен съдия с внушително мнозинство

...
Красимир Влахов бе избран за конституционен съдия с внушително мнозинство
Коментари Харесай

Красимир Влахов стана конституционен съдия без нито един глас против

Красимир Влахов бе определен за парламентарен арбитър с внушително болшинство от 127 гласа т всички парламентарни групи като се изключи Българска социалистическа партия. Социалистите, 55 на брой, се въздържаха, само че нито един депутат не натисна бутона " срещу ".

" Заставам пред вас, с цел да заявя само, че осъзнавам високата отговорност, която преди малко ми възложихте, и няма да отстъпя от нея ", съобщи Влахов незабавно след избора му.

Близо час депутатите от Българска социалистическа партия и ГЕРБ спориха не по кандидатурата му, която стана ясно, че всички утвърждават несъмнено, а чисто политически, от позицията на болшинство и съпротива във връзка издигането на номинацията.

Стана ясно, че социалистите признават безупречната му кандидатура на експерт, само че имат съображения по метода на издигане и предварителна поддръжка от всички други групи, която обезсмислила надпреварата.

Излъченият от Народното събрание парламентарен арбитър ще се закълне в Конституционен съд на 13 ноември дружно с още трима нови съдии - двама, номинирани и определени от висшите съдилища, и един, повдигнат от президента. На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от 12-те конституционни съдии.

Към момента Влахов е арбитър във Върховния касационен съд (ВКС). Той има 20-годишен съдийски стаж, в това число и като заместник-председател и началник на Гражданска гилдия във Върховен касационен съд.

Роден е на 24 септември 1972 година в Плевен. Юридическото си обучение придобива в СУ „ Св. Климент Охридски ", а професионалния си път стартира през 1996 година като младши арбитър. На идната година става арбитър в Софийски областен съд. От 2001 до 2004 година е негов заместник-председател. През 2004 година е нараснал в Софийски градски съд, а по-късно е командирован във Върховен касационен съд. През 2008 година Висшият правосъден съвет избира Красимир Влахов за ръководител на Софийски областен съд, а през 2012 година е назначен за заместник-председател на Върховен касационен съд. От 20 февруари 2018 година до сегашния миг той правораздава като арбитър там. Съдия Красимир Влахов е хоноруван учител по гражданско право и развой в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски " и краткотраен учител в Националния институт по правораздаването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР